ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Javorcik (EBRD) στο CNN Greece: Απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουμε την πράσινη μετάβαση

Δημήτρης Πεφάνης Δημήτρης Πεφάνης - CNN Greece

Στο ενδεχόμενο πρόσθετων ροών άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) και στην πράσινη μετάβαση της Ελλάδας αναφέρθηκε η Beata Javorcik, Chief Economist, EBRD στη συζήτηση που είχε με τον Διευθυντή του CNN Greece, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2024. 

Παρόλο που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που παρατηρούνταν πριν από τον πόλεμο,η Beata Javorcik σημειώνει πως εξακολουθούν να είναι τέσσερις φορές υψηλότερα στην Ευρώπη από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τονίζει πως αυτό είναι κάτι που υπονομεύει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

Όσον αφορά στην Ελλάδα η Chief Economist της EBRD σημειώνει πως «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, σχολιάζει πως η βελτίωση της αξιολόγησης του κρατικού κινδύνου θα επιφέρει πρόσθετες ροές άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) στη χώρα.

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε μια πολύ γενναιόδωρη χρηματοδότηση από την ΕΕ, και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να να χρησιμοποιηθούν για να τεθούν τα θεμέλια για μελλοντική ανάπτυξη».

Ένα άλλο μείζον ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και για την Ευρώπη ειδικότερα, είναι η πράσινη μετάβαση σημειώνει και προσθέτει πως «ωστόσο, υπάρχει μια πρόκληση για την επίτευξη βιώσιμης πράσινης μετάβασης».

Απαραίτητη η πράσινη μετάβαση

«Είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουμε την πράσινη μετάβαση» τονίζει».

Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα φυσικά πλεονεκτήματα βοηθούν τη χώρα και το ευρωπαϊκό ταμείο θα συμβάλει στην επιτάχυνσή της.

«Επίσης, βλέπετε, σύμφωνα με έρευνες, ότι περίπου το 90% των ανθρώπων στην Ελλάδα καταλαβαίνει ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει σημαντικά τις γενιές των σημερινών παιδιών»

Όπως εξηγεί, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δημόσια υποστήριξη για την πράσινη μετάβαση.

«Νομίζω ότι οι περσινές πυρκαγιές και οι πλημμύρες ήταν μια υπενθύμιση ότι η κλιματική αλλαγή είναι επί θύραις. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη δημόσια υποστήριξη ζωντανή».

Επιπλέον τονίζει πως, «πρέπει να πείσουμε το κοινό ότι όταν απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της πράσινης μετάβασης, οι άνθρωποι που μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν εργασία, θέσεις εργασίας ή ακόμη και καριέρα θα βοηθηθούν από την κυβέρνηση».

Και καταλήγει επισημαίνοντας πως «αν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ευρεία βάση υποστήριξη, δεν πρόκειται να διαρκέσουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ