BUSINESS

Hellenic Impact Investing Conference: Θέτοντας τις βάσεις για επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο

Hellenic Impact Investing Conference: Θέτοντας τις βάσεις για επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο
Σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενός εγχώριου οικοσυστήματος αναφορικά με τις Επενδύσεις Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Αντίκτυπου (ΕΠΚΑ) αποτελεί η διενέργεια του πρώτου Hellenic Impact Investing Conference HIIN conference

Σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενός εγχώριου οικοσυστήματος αναφορικά με τις Επενδύσεις Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Αντίκτυπου (ΕΠΚΑ) αποτελεί η διενέργεια του πρώτου Hellenic Impact Investing Conference, το οποίο πραγματοποιείται στις 16 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

«Η δημιουργία αυτού του οικοσυστήματος στην Ελλάδα και η διασύνδεση του με τη διεθνή κοινότητα αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους μας» επισημαίνει στο CNN Greece ο Κωστής Τσελένης, πρόεδρος του Hellenic Impact Investing Network (ΗΙΙΝ), ενός οργανισμού που έχει ως στόχο την προώθηση τις επενδύσεις κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντικτύπου στην Ελλάδα και ο οποίος είναι και ο συνδιοργανωτής του συνεδρίου μαζί με την Tsomokos και την Phenix Capital.

Το συνέδριο θα έχει ως ομιλητές πολλά σημαντικά ονόματα παγκοσμίως απο τον χώρο των ΕΠΚΑ και η θεματολογία του θα καλύψει τους σημαντικότερους κλάδους στους οποίους δύναται να ευδοκιμήσει η συγκεκριμένη μεθοδολογία. Μερικά από τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθούν οι εργασίες του συνεδρίου είναι: ενέργεια και η απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, η ευρωπαϊκή στρατηγική βιωσιμότητας, βιοποικιλότητα και ασφαλής σίτιση, βιώσιμες υποδομές και διαχείριση λημμάτων, γαλάζια οικονομία, κοινωνική επιχειρηματικότητα, κ.ά. Σημειωτέον πως το συνέδριο θα έχει πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ επιπλέον η οργανωτική επιτροπή έχει δεσμευτεί για την αναδάσωση μίας περιοχής στην Κεντρική Αμερική αντίστοιχου μεγέθους με τους χώρους που θα χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Generation Forest Invest.

Όπως αναφέρει στο CNN Greece ο κ. Τσελένης, ο οποίος είναι Managing Partner του Swiss Impact Office και εκ των πρωτεργατών όσον αφορά την προώθηση των ΕΠΚΑ σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτού του τύπου οι επενδύσεις αποτελούν μία σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα. «Η κυκλική οικονομία μπορεί να δώσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα. Από την πλευρά μας, θέλουμε να βάλουμε τις βάσεις για να υπάρχει αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα» επισημαίνει ο κ. Τσελένης, σύμφωνα με τον οποίο τέτοιου τύπου επενδύσεις αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας. «Υπάρχουν τομείς όπου οι συνθήκες είναι ιδανικές. Όπως είναι ο αειφόρος τουρισμός με την έμφαση στα τοπικά προϊόντα αλλά και στην διαχείριση των αποβλήτων, η αγροδιατροφή και φυσικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι επενδύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν είναι τεράστιες» τονίζει ο κ. Τσελένης.

Σημειωτέον πως το ενδιαφέρον για τις επενδύσεις με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο είναι ιδιαίτερα μεγάλο τα τελευταία χρόνια. Αφενός γιατί πολλοί επενδυτές θέλουν να αλλάξουν το χαρτοφυλάκιο τους και αφετέρου γιατί υπάρχουν εγχειρήματα, τα οποία απαιτούν επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά μπορούν να δώσουν πραγματικές λύσεις σε σημαντικά προβλήματα του πλανήτη.

Επόμενα βήματα

Η διοργάνωση του συνεδρίου αποτελεί ένα από τα βασικά βήματα της προσπάθειας του HIIN για τη δημιουργία του οικοσυστήματος στην Ελλάδα. «Αυτή τη στιγμή, το οικοσύστημα είναι στα πρώτα στάδια του και περιλαμβάνει κυρίως startups που έχουν χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες επενδυτές (angels). Ο στόχος του HIIN είναι να επεκτείνουμε το οικοσύστημα και ένας τρόπος είναι και η μεταφορά τεχνογνωσίας από άλλες χώρες που έχουν ασχοληθεί πολύ περισσότερο με το θέμα, αλλά και η προσέλκυση σχετικών επενδύσεων» αναφέρει ο κ. Τσελένης. «Κάτι τέτοιο θα επιτάχυνε την ανάπτυξη του οικοσυστήματος και το ατού του ΗΙΙΝ είναι ότι τα μέλη και οι υποστηρικτές του διαθέτουν την απαραίτητη διεθνή δικτύωση».

Ένα βασικό επόμενο βήμα είναι να υπάρξει μία χαρτογράφηση του τι υπάρχει στην Ελλάδα όσον αφορά τις ΕΚΠΑ. «Αυτό θα γίνει με εξειδικευμένους συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό» σημειώνει ο κ. Τσελένης, σπεύδοντας να προσθέσει ότι στα πλάνα είναι η εξέλιξη του HIIN σε «εθνικό σύμβουλο» (national advisory board) όσον αφορά στις επενδύσεις με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Σε αρκετές χώρες υπάρχουν ήδη τέτοιου είδους εθνικοί σύμβουλοι, στόχος των οποίων είναι να παρέχουν την όποια βοήθεια απαιτείται ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο προκειμένου να χαράξουν την αντίστοιχη στρατηγική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ