ΧΡΗΜΑ

«Τσουχτερές» οι διακοπές στα νησιά - Στα ύψη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

«Τσουχτερές» οι διακοπές στα νησιά - Στα ύψη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Απλησίαστο το ταξίδι για μία τετραμελή οικογένεια σε Νάξο, Ρόδο ή Χανιά INTIME

Βαθιά στο χέρι στην τσέπη θα βάλουν για τις φετινές τους διακοπές στα νησιά οι καταναλωτές καθώς το κύμα ακρίβειας που έχει συμπαρασύρει τα πάντα, έχει ανεβάσει και το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Αν και το φετινό καλοκαίρι να είναι το πρώτο έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας που επιστρέφουμε σε συνθήκες κανονικότητας σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα, οι διαρκείς αυξήσεις αποτελούν μία νέα πηγή προβληματισμού για τις καλοκαιρινές διακοπές των Ελλήνων.

Το ράλι ανόδου των τιμών των καυσίμων αλλά και οι ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν τα προϊόντα και υπηρεσίες έχουν επηρεάσει και τις τιμές των ακτοπλοϊκών. Ανάλογα βεβαίως με τον προορισμό και τη μετάβαση με ή χωρίς αυτοκίνητο, στελέχη της αγοράς του τουρισμού μιλούν για αυξήσεις στις μετακινήσεις με πλοίο που φτάνουν ακόμη και το 25% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Εκτιμούν μάλιστα ότι οι ανατιμήσεις δεν έχουν τελειώσει ακόμη καθώς το καλοκαίρι είναι ακόμα μπροστά και το κύμα ακρίβειας παραμένει σφοδρό.

Το ταξίδι για μία τετραμελή οικογένεια

Έτσι, με βάση τις τιμές που ισχύουν σήμερα και ενώ το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι προ των πυλών, το κόστος των ακτοπλοϊκών για μία τετραμελή οικογένεια που θέλει να ταξιδέψει σε ένα νησί των Κυκλάδων, ενδεικτικά στη Νάξο, μαζί με το αυτοκίνητό της, στην οικονομική μάλιστα θέση, φτάνει τα 502 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παραπάνω τιμή τα παιδιά πληρώνουν μισό εισιτήριο ως ανήλικοι ενώ για τη μεταφορά του αυτοκινήτου το κόστος υπολογίζεται στα 216 ευρώ.

Εάν τώρα η οικογένεια επιλέξει έναν πιο κοντινό προορισμό που δεν θα πάρει και αυτοκίνητο μαζί της, για παράδειγμα στην Ύδρα, το κόστος είναι σαφώς χαμηλότερο αλλά και σε αυτή την περίπτωση αυξημένο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια καθώς φτάνει τα 210 ευρώ.

Στα πιο μακρινά νησιά από την άλλη πλευρά, για παράδειγμα στη Ρόδο όπου ενδεχομένως να χρειαστεί και μία καμπίνα για το πολύωρο ταξίδι της, θα δαπανήσει 880 ευρώ. Εάν πάλι επιλέξει την οικονομική θέση, χωρίς την καμπίνα το κόστος πηγαίνει στα 776 ευρώ.

Στην Κρήτη και τα Χανιά τέλος, η ίδια τετραμελής οικογένεια με το αυτοκίνητο της θα ξοδέψει 405 ευρώ ενώ εάν χρειαστεί καμπίνα το κόστος ανεβαίνει στα 534 ευρώ.

Πέραν των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων βεβαίως, στο κόστος των διακοπών θα πρέπει να υπολογίσει και τη διαμονή της, τις δαπάνες για τη διατροφή και βεβαίως τα καύσιμα για τις μετακινήσεις της. Με τις τιμές σε όλα τα παραπάνω, να είναι επίσης ανεβασμένες σε σχέση με πέρσι. Όπως γίνεται σαφές λοιπόν, οι καλοκαιρινές διακοπές φαίνεται ότι για αρκετούς καταναλωτές θα μοιάζουν φέτος με ...όνειρο καλοκαιρινής νυκτός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ