ΧΡΗΜΑ

Κοινωνικός τουρισμός: Τι θα γίνει με τους δικαιούχους που δεν θα ταξιδέψουν

Κοινωνικός τουρισμός: Τι θα γίνει με τους δικαιούχους που δεν θα ταξιδέψουν
Μέχρι πότε πρέπει να έχουν «εξαργυρώσει» τις επιταγές οι δικαιούχοι INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου οι δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν διακοπές από τον ΟΑΕΔ πρέπει να έχουν «εξαργυρώσει» τις επιταγές που έλαβαν την προηγούμενη χρονιά. Σε περίπτωση που δεν ταξιδέψουν, τότε κινδυνεύουν να αποκλειστούν για τα επόμενα δύο χρόνια από το πρόγραμμα της Υπηρεσίας.

Το επόμενο διάστημα ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα που θα «τρέξει» μετά την 1η Αυγούστου. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος δωρεάν διακοπών από την Δ.ΥΠ.Α. φέτος υπολογίζεται πως θα είναι ύψους 35 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά πέντε εκατ. ευρώ συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού μίλησε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής του πρώην ΟΑΕΔ και νυν Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ ξεκινάει 1η Αυγούστου και διαρκεί έως 31 Ιουλίου του επόμενου έτους. Όσοι έχουν ακόμα στα χέρια τους επιταγές του προγράμματος 2021-2022 να σπεύσουν να τις χρησιμοποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου γιατί μετά δεν θα μπορούν, αφού θα έχουν βγει οι νέες επιταγές.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι οποίοι το έτος 2021 είτε:

  • είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ)
  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών
  • συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας)
  • είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών, οικογενειακών και ασφαλιστικών κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού τουφ ΟΑΕΔ.

Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:

α) τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2022.

β) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

γ) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 18 ετών με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,

δ) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

ε) οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α' έως δ' ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στα δικαιολογητικά συμμετοχής της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται:

  • από τους ίδιους τους δικαιούχους και όχι μέσω των Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ,
  • αποκλειστικά από τους δικαιούχους και όχι από τους ωφελούμενους αυτών. Στην αίτηση των δικαιούχων συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία των ωφελουμένων μελών τους.

Υποβολή αιτήσεως μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν είναι δυνατή. Αιτήσεις που υποβάλλονται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και όχι μέσω των Ηλεκτρονικών

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 01/08/2022 έως 31/07/2023. Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι (6) διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων.

Η έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναμένεται για τη δημοσίευση της ΚΥΑ για το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού τουρισμού 2022-2023 της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ.

Άμεσα μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ θα ανοίξουν οι αιτήσεις μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημόσιου gov.gr.

«Τουρισμός για Όλους»

Παράλληλα, το υπουργείο Τουρισμού θα υλοποιήσει και φέτος το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις 5 Ιουλίου, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη.

Πιο συγκεκριμένα, στις 5 Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα αιτήσεων που θα χορηγήσει σε 200.000 δικαιούχους, μία ψηφιακή κάρτα ύψους 150 ευρώ, όπως περίπου συνέβη και με την εφαρμογή του «Freedom Pass».

Η ψηφιακή κάρτα θα επιδοτεί τις τουριστικές δαπάνες που έχουν κάνουν με την διαμονή των ωφελούμενων. Οι ακριβείς λεπτομέρειες για τους δικαιούχους θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, με την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Επίδομα 300 ευρώ για διακοπές σε Σάμο και Βόρεια Εύβοια

Νέο επίδομα θα δίνεται σε κάθε ενήλικο φυσικά πρόσωπο προς τον σκοπό της ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού στη Σάμο και τη Βόρεια Εύβοια, οι οποίες επλήγησαν από το σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020 και από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021, αντίστοιχα.

Δικαιούχοι είναι όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας βάσει τελευταίας φορολογικής δήλωσης που έχουν υποβάλλει. Ειδικά για τους έγγαμους τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι υπόχρεος υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ωφελούμενοι των δικαιούχων ορίζονται:

α) τα ενήλικα τέκνα του δικαιούχου που δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη δήλωση φορολογίας εισοδήματος Φυσικών προσώπων για το Φορολογικό 2020 και

β) ο/η σύζυγος του δικαιούχου πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης αυτόν. περιπτώσεις συζύγων τέκνων που αμfάτεροι είναι δικαιούχοι κατά έννοια παρ. 2, ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου, εφόσον δηλωθεί αίτηση

Δεν καθίστανται δικαιούχοι -ωφελούμενοι:

α) Οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι - ωφελούμενοι Πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022 του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, όσοι επιλεγούν ως δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης περιόδου 2022-2023, ανεξαρτήτως από αν γίνει, τελικώς, χρήση των ανωτέρω παροχών όχι, καθώς και

β) οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι -ωφελούμενοι συνάψουν παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για ΄ίδια χρονική περίοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ