ΧΡΗΜΑ

Επιδότηση στα καύσιμα: Υψηλότερα ποσά, περισσότεροι δικαιούχοι και επέκταση για τρεις μήνες

Επιδότηση στα καύσιμα: Υψηλότερα ποσά, περισσότεροι δικαιούχοι και επέκταση για τρεις μήνες
Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για το «fuel pass 2», το ντίζελ κίνησης και τα νησιά ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME

Νέο πακέτο για επιδότηση σε βενζίνη και ντίζελ κίνησης με αύξηση του ποσού και των δικαιούχων και παράταση του μέτρου για ακόμα τρεις μήνες ετοιμάζει η κυβέρνηση, με στόχο την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κρατική χρηματοδότηση θα αυξηθεί αισθητά και θα ξεπεράσει τα 200 εκ. ευρώ από 130 εκ. ευρώ ενώ ο αριθμός των δικαιούχων θα διευρυνθεί σε πάνω από 3 εκατ. έναντι 2,3 εκατ.

Την ίδια ώρα, σχεδιάζονται πρόσθετα «πυροσβεστικά» μέτρα για την συγκράτηση των τιμών των καυσίμων στα νησιά με ταυτόχρονη αύξηση της κρατικής επιδότησης για τις άγονες γραμμές.

Η χορήγηση του επιδόματος για τη βενζίνη θα γίνει με το μοντέλο του «fuel pass» ενώ θα συνεχιστεί η επιδότηση του ντίζελ κίνησης στην αντλία με τις οριστικές αποφάσεις να «κλειδώνουν» στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το επικρατέστερο σενάριο για τις νέες παρεμβάσεις στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην καταιγίδα των αυξήσεων που έχει εκτινάξει την τιμή της βενζίνης ακόμα και πάνω από τα 2,8 ευρώ το λίτρο προβλέπει τα εξής:

  • Το επίδομα για τη βενζίνη με τη σημερινή του μορφή θα συνεχίσει να χορηγείται τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Το ποσό της ενίσχυσης θα αυξηθεί στα 40-60 ευρώ για το τρίμηνο ανάλογα με την περιοχή και το είδος του οχήματος από 30 έως 50 ευρώ που είναι σήμερα ενώ θα «ανοίξει η βεντάλια» των δικαιούχων με την αναπροσαρμογή του ορίου για το οικογενειακό εισόδημα στη ζώνη των 45.000 ευρώ-ευθυγραμμιζόμενο με εκείνο της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα- από 30.000 ευρώ.

Το επίδομα θα δοθεί με τη μορφή κάρτας (Fuel pass 2) και με τις ίδιες προϋποθέσεις και διαδικασίες που ίσχυσαν στο πρώτο κύκλο. Ειδικότερα τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους καυσίμων των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν το νέο όριο για το οικογενειακό εισόδημα, έχουν στην κατοχή τους όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο που είναι σε κυκλοφορία, είναι ασφαλισμένο και δεν οφείλουν γι' αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Για την είσοδο στη πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει προς το τέλος Ιουνίου θα χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και θα πρέπει στην αίτηση να συμπληρώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας και ειδικότερα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι επιλέξουν ως μέθοδο χορήγησης της επιδότησης τη «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό» θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που είναι συνδικαιούχοι.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ. Το ποσό της ενίσχυσης θα καταβληθεί είτε μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας είτε μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που είναι συνδικαιούχος.

Η πίστωση της ενίσχυσης, είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό θα γίνεται εντός 2 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης του δικαιούχου από το Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα της επιλογής του.

Το ποσό θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου και το είδος του οχήματος ακολουθώντας το σημερινό μοντέλο σύμφωνα με το οποίο το υψηλότερο ποσό λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Για τους δικαιούχους που θα επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οικονομική ενίσχυση θα προσαυξάνεται κατά 5 ευρώ.

  • Επέκταση της επιδότησης στην αντλία για το ντίζελ κίνησης και μετά τον Ιούνιο με αύξηση του ποσού στα 15 λεπτά από 12 λεπτά το λίτρο που είναι σήμερα.
  • Υψηλότερη επιδότηση στα υγρά καύσιμα για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας όπου η τιμή της βενζίνης σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
  • Αύξηση της κρατικής επιδότησης για τις άγονες γραμμές με στόχο την συγκράτηση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Επισημαίνεται ότι για το 2022 ως άγονες έχουν χαρακτηρισθεί 75 γραμμές που εξυπηρετούν τη νησιωτική χώρα με το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ