ΧΡΗΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Πιθανή η παράταση της προθεσμίας υποβολής

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Πιθανή η παράταση της προθεσμίας υποβολής
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 2,5 εκατομμύρια δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατ. υπόχρεων Pixabay

Με «ρυθμούς χελώνας» κινείται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς παρά το γεγονός ότι απομένουν 19 ημέρες για τη λήξη της προθεσμίας, έξι στους δέκα φορολογούμενους δεν έχουν «πατήσει το κουμπί». Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 2,5 εκατομμύρια δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατ. υπόχρεων.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι όπως συμβαίνει παραδοσιακά ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία λόγω και του γεγονότος ότι η φορολογική δήλωση είναι για πολλούς απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ωστόσο αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο για ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας προκειμένου οι «αργοπορημένοι» να μην χρεωθούν με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής χωρίς όμως να αλλάξει το ημερολόγιο για την πληρωμή της πρώτης δόσης στο τέλος Ιουλίου.

Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ άνοιξε και την πλατφόρμα για την δήλωση των αναδρομικών ποσών του 2020. Έτσι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έλαβαν το 2021 αναδρομικές αποδοχές οι οποίες αφορούν το 2020 μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις αναγράφοντας τα συγκεκριμένα εισοδήματα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 ενώ θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο που θα βεβαιωθεί με νέο εκκαθαριστικό σημείωμα έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Σημειώνεται ότι η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021. Συγκεκριμένα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2020 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2021. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.

Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση και να την αποπληρώσουν σε έως 24 έντοκες δόσεις. Ειδικά οι συνταξιούχοι μπορούν μετά από αίτηση στην ΑΑΔΕ να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος από τα αναδρομικά που αναγράφεται στο νέο εκκαθαριστικό σημείωμα σε έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται στην πάγια ρύθμιση ενώ οι δόσεις είναι έντοκες με το επιτόκιο να είναι μικρότερο για όσους επιλέξουν την εξόφληση των αναδρομικών σε έως 12 δόσεις και να αυξάνεται για περισσότερες δόσεις.

Μετά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης εντός τριών εργάσιμων ημερών προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα διακανονισμού.

Η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής και την λήψη αναγκαστική μέτρων είσπραξης εφόσον ο οφειλέτης:

  1. Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς και δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την προσαύξηση 15% μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
  2. Δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους.
  3. Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά.
  4. Έχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, προκειμένου να ενταχθεί στη ρύθμιση. Ως ελλιπής νοείται η μη υποβολή των απαραίτητων ή των τυχόν συμπληρωματικά στοιχείων ή πληροφοριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ