ΧΡΗΜΑ

Power Pass: Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν λάθη ή μεταβολές σε στοιχεία κύριας- φοιτητικής κατοικίας

Pixabay

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν όσοι εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Power Pass, είναι να ελέγξουν τα στοιχεία της κύριας κατοικίας που εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι τα σωστά.

Σε περίπτωση που εντοπίσουν λάθη στα στοιχεία η έχουν μεταβολές στην κύρια κατοικία, μετά την 1η Δεκεμβρίου, θα πρέπει να μεταβούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Δήλωση Κύριας Κατοικίας για Power Pass», να προβούν στις ανάλογες ενέργειες και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην πλατφόρμα του Power Pass, για να ολοκληρώσουν την αίτησή τους.

Το «πέρασμα» από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι απαραίτητο και για τους γονείς με φοιτητές, που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία.

Τα στοιχεία που θα δηλωθούν στην ΑΑΔΕ, μεταφέρονται αυτόματα στο Power Pass
και καταχωρίζονται στο έντυπο της αίτησης.

Μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα, να δηλώσουν τη διεύθυνση της κύριας ή της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών, που σπουδάζουν για κάθε μήνα μετά την 1η Δεκεμβρίου του 2021 ή για το σύνολο της περιόδου από το Δεκέμβριο έως τις 31 Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό, μπορούν να τροποποιήσουν τις δηλώσεις, που έχουν υποβληθεί και οι μεταβολές κατοικίας που δηλώνονται στην πλατφόρμα προσυμπληρώνονται αυτόματα στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022.

Σημειώνεται, ότι η πλατφόρμα αντλεί τις πληροφορίες κύριας κατοικίας από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) φορολογικού έτους 2021.

Εάν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εισοδήματος του 2021, λαμβάνεται υπόψη η δήλωση φορολογικού έτους 2020, εφόσον έχει υποβληθεί μέχρι και την 1/5/2022.

Ειδικότερα όσον αφορά στην κύρια κατοικία οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Τα στοιχεία για την κύρια κατοικίας έχουν συμπληρωθεί με βάση τον ΠΙΝΑΚΑ 5.1 της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) φορολογικού έτους 2021. Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εισοδήματος του 2021, λαμβάνεται υπόψη η δήλωση φορολογικού έτους 2020, εφόσον έχει υποβληθεί μέχρι και την 1/5/2022.

2. Σε περίπτωση που τα στοιχεία κύριας κατοικίας έχουν αντληθεί από τη δήλωση Ε1 φορολογικού έτους 2020 και έκτοτε έχετε αλλάξει κυρία κατοικία μπορείτε να δηλώσετε την κύρια κατοικία σας και τη μεταβολή ή μεταβολές που πραγματοποιήσατε από την 1/12/2021 και μετά.

3. Εφόσον έχετε μεταβάλει την κύρια κατοικία σας κατά την 1/12/2021 ή 1/1/2022 (ανάλογα με την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωσή σας), πρέπει να δηλώσετε την κύρια κατοικία σας για κάθε 1η ημέρα του μήνα μέχρι και τον μήνα Μάιο 2022. Η πλατφόρμα δημιουργεί ισάριθμες δηλώσεις, μια για κάθε έναν μήνα που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα αν έχετε υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 και αλλάξατε την κύρια κατοικία σας στις 30 Ιανουαρίου 2022 στο πεδίο «Μήνες» θα πρέπει να επιλέξετε το μήνα Φεβρουάριο 2022 και όχι τον Ιανουάριο αφού η μεταβολή έγινε μετά την 1η Ιανουαρίου και να συμπληρώσετε τα σχετικά πεδία. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε όλους τους μήνες από Φεβρουάριο έως Μάιο 2022 και να δηλώσετε τη νέα κύρια κατοικία σας, συμπληρώνοντας τα σχετικά πεδία η και να επιβεβαιώσετε την κατοικία σας στους υπόλοιπους μήνες.

4. Αν τα στοιχεία κύριας κατοικίας σας έχουν αντληθεί από τη δήλωση Ε1 φορολογικού έτους 2021, μπορείτε να δηλώσετε την κύρια κατοικία σας και τη μεταβολή ή μεταβολές που πραγματοποιήσατε, από την 1/1/2022 και μετά.

5. Αν η νέα κύρια κατοικία σας είναι ιδιόκτητη πρέπει να δηλώσετε τον αριθμό ΑΤΑΚ που αναγράψατε στην δήλωση Ε9 όταν την αποκτήσατε

6. Αν η νέα κύρια κατοικία σας είναι μισθωμένη ή παραχωρούμενη θα δηλώσετε τον αριθμό της δήλωσης μίσθωσης ή παραχώρησης που έχει υποβληθεί από τον εκμισθωτή ή παραχωρούντα το ακίνητο στην εφαρμογή «Δηλώσεις Μίσθωσης Ακινήτων» στην ψηφιακή πύλη myAADE.

7. Αν δεν δηλώσετε μεταβολή στη κύρια κατοικία σας, θεωρείται ότι παραμένει αυτή που έχετε δηλώσει στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματός σας.

Για τη φοιτητική στέγη τα πεδία κατοικίας εξαρτώμενου τέκνου (φοιτήτριας/φοιτητή) συμπληρώνονται βάσει των στοιχείων του ΠΙΝΑΚΑ 6.12 της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) φορολογικού έτους 2021 και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς είναι:

1. Αρχικά συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του εξαρτώμενου τέκνου και τα στοιχεία του μητρώου του αντλούνται αυτόματα.

2. Επιλέγοντας το πεδίο «Παροχή ρεύματος» εμφανίζονται οι παροχές, όπως έχουν δηλωθεί στην περ. 12 του ΠΙΝΑΚΑ 6 του Ε1, και βάσει της επιλογής της παροχής, συμπληρώνονται αυτόματα και τα υπόλοιπα πεδία.

3. Επιλέγετε το μήνα ή τους μήνες, για τους οποίους το τέκνο διέμενε στην κατοικία, στην οποία αντιστοιχεί η δηλωθείσα παροχή ρεύματος την 1η εκάστου μήνα. Στη συνέχεια, μπορείτε να δηλώσετε τυχόν μεταβολή ή μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν από την 1/1/2022 και μετά.

4. Εφόσον έχει μεταβληθεί η κατοικία του εξαρτώμενου τέκνου σας από την 1/1/2022, πρέπει να δηλώσετε την κατοικία του κατά την 1η ημέρα του κάθε μήνα μέχρι και τον μήνα Μάιο 2022 ή μέχρι το μήνα που ισχύει η μίσθωση Για παράδειγμα αν κάποιος έχει ένα παιδί που σπουδάζει και έχει δηλώσει φοιτητική κατοικία στη φορολογική δήλωση του έτους 2021 θα πρέπει να δηλώσει τον ΑΦΜ του τέκνου, στο πεδίο «Μήνες» να επιλέξει τους μήνες από Δεκέμβριο 2021 έως Μάιο 2022 ή μέχρι το μήνα που ισχύει η μίσθωση και να δηλώσει τον αριθμό παροχής ρεύματος για την κατοικία του τέκνου του. Αν ο το παιδί μετακόμισε σε νέα φοιτητική κατοικία στις 20 Ιανουαρίου 2022 και έκτοτε κατοικεί εκεί ο γονέας πρέπει να υποβάλλει δύο δηλώσεις, μία για την προηγούμενη φοιτητική κατοικία και μία για τη νέα φοιτητική κατοικία. Για την πρώτη δήλωση αναγράφει τον ΑΦΜ του τέκνου, στο πεδίο «Μήνες» επιλέγει τους μήνες Δεκέμβριο 2021 και Ιανουάριο 2022 και δηλώνει τον αριθμό παροχής ρεύματος της προηγούμενης φοιτητικής κατοικίας του (δηλ. αυτής που έχει δηλώσει στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021). Για τη δεύτερη δήλωση, δηλώνει τον ΑΦΜ του τέκνου, στο πεδίο «Μήνες» επιλέγει τους μήνες από Φεβρουάριο έως Μάιο 2022 ή μέχρι το μήνα που ισχύει η μίσθωση και δηλώνει τον αριθμό παροχής ρεύματος της νέας φοιτητικής κατοικίας του τέκνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης