ΧΡΗΜΑ

Γιατί η επιστροφή φόρου δεν φτάνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων

Γιατί η επιστροφή φόρου δεν φτάνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων
Τι ισχύει για τα πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα - Ένας στους επτά με «κατά κεφαλήν» επιστροφή ύψους 352 ευρώ Pixabay

Από «χίλια κύματα» ελέγχων θα περάσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με επιστροφή φόρου από την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται και για τους περισσότερους από αυτούς «το ρευστό δεν θα φθάσει ποτέ» στο τραπεζικό τους λογαριασμό.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για ένας στους επτά φορολογούμενους δηλαδή για 559.000 δηλώσεις σε σύνολο 4.010.260 που έχουν εκκαθαριστεί προκύπτει επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο κυμαίνεται στα 352 ευρώ αλλά για να λάβουν τα χρήματα θα πρέπει να μην έχουν ούτε ένα ευρώ χρέος σε εφορία η ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και αν η οφειλή τους είναι σε ρύθμιση ή δεν έχει «κοκκινήσει».

Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι πριν από την εκταμίευση του ποσού στο δικαιούχο οι ελεγκτικές αρχές «ξεσκονίσουν» το φορολογούμενο προκειμένου να διαπιστώσουν, αν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ ή ακόμη και αν υπάρχουν μελλοντικές οφειλές που δεν έχουν λήξει όπως π.χ ο ΕΝΦΙΑ.

Σε περίπτωση που υφίστανται τέτοια χρέη προχωρούν σε αυτόματο συμψηφισμό της επιστροφής με τις οφειλές καθώς τα ποσά που αναγράφονται στο πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα συμψηφίζονται με πάσης φύσεως βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ. Μόνο σε περίπτωση που προκύψει υπόλοιπο τότε αυτό πιστώνεται στο τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Η σχετική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ ορίζει ότι εφόσον ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου, η φορολογική διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από τον φορολογούμενο φόρο με το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς. Προβλέπεται έλεγχος για τυχόν οφειλές και συμψηφισμός αυτών με βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές ή παρακράτηση αυτών κατά τις διατάξεις περί έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής και συμψηφισμός αυτών με οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

Εάν ο δικαιούχος της επιστροφής οφείλει στους ΟΚΑ τότε αποστέλλεται στην αρμόδια για τη φορολογία του δικαιούχου εφορία ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ., προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος και η απόδοση των παρακρατούμενων ποσών στους οργανισμούς. Εν συνεχεία διενεργείται από την εφορία η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι από τις ισχύουσες διατάξεις και οδηγίες πουθενά δεν προκύπτει ότι ο φόρος που συμψηφίζεται πρέπει να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος. Αντιθέτως «βεβαιωμένη οφειλή» που υφίσταται ή θα προκύψει μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού, μπορεί να εξοφλείται αυτόματα, αντί να εισπράξει τα λεφτά ο κάθε δικαιούχος.

Το επιστρεπτέο ποσό καταβάλλεται στον φορολογούμενο εντός 90 ημερών από την υποβολή έγγραφου αιτήματος του φορολογουμένου, εκτός εάν προβλέπεται μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ