ΧΡΗΜΑ

Power Pass: Ποιοι και πόσο κερδίζουν από την επιδότηση για το ρεύμα

Power Pass: Ποιοι και πόσο κερδίζουν από την επιδότηση για το ρεύμα
Οι συνολικές επιδοτήσεις για το κόστος ενέργειας του Ιουλίου ανέρχονται σε 722 εκατ. ευρώ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME

Εκείνοι που μέχρι πρότινος «κόβονταν» λόγω εισοδηματικών κριτηρίων από την επιδότηση των λογαριασμών μέχρι και το Μάιο είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τα μέτρα για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο.

Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, πλέον η στήριξη των καταναλωτών ενέργειας διευρύνεται, καλύπτοντας όλα τα νοικοκυριά, δίχως εξαιρέσεις ή εισοδηματικά κριτήρια αλλά και ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι για το κομμάτις της επιδότησης των λογαριασμών του ρεύματος μέχρι και το Μάιο του 2022 υπήρχε ανώτατο όριο οικογενειακού εισοδήματος, το οποίο και ανερχόταν στα 45.000 ευρώ ετησίως και άφηνε μια μερίδα των καταναλωτών εκτός των ευεργετικών μέτρων.

Ποιοι κερδίζουν

Αναλυτικά, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, πλέον για τον Ιούλιο, η κυβερνητική επιδότηση αφορά όλες ανεξαιρέτως τις κατοικίες, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο και για το σύνολο της κατανάλωσης, απορροφώντας έως και το 84% της αύξησης.

Οι συνολικές επιδοτήσεις για το κόστος ενέργειας του Ιουλίου ανέρχονται σε 722 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

  • Σε απόλυτους αριθμούς, για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση ανέρχεται σε:
    200 ευρώ/MWh, για τους οικιακούς καταναλωτές, επιδότηση που καλύπτει το 84% της αύξησης,
  • και σε 240 ευρώ/MWh τους δικαιούχου ΚΟΤ, που καλύπτει το 100% της αύξησης
  • Επίσης αυξάνει η επιδότηση στους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa σε 192 ευρώ/MWh απορροφώντας έως και το 82% της αύξησης.
  • Σε ότι αφορά τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται στα 213 ευρώ/MWh απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης.
  • Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος άνω των 35 KVa η επιδότηση ανέρχεται στα 148 ευρώ / MWh.
  • Για το φυσικό αέριο και τους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση για τον Ιούλιο ανέρχεται στα 30 ευρώ/ MWh.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η πολιτική αυτή έρχεται ως συνέχεια των παρεμβάσεων από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, οπότε άρχισε η κρίση.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα και η μοναδική στην Ευρώπη που ίδρυσε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και έχει διαθέσει πάνω από 5 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Και προσέθεσε πως «τώρα που η κρίση βρίσκεται στο “μάτι του κυκλώνα”, διευρύνουμε τη στήριξή μας ώστε να καλύψουμε το σύνολο των πολιτών εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, προκειμένου να προστατεύσουμε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Έτσι, η Ελλάδα συνεχίζει να παρέχει προς τους πολίτες της την υψηλότερη οικονομική βοήθεια στην Ευρώπη, αναλογικά με το ΑΕΠ και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, όπως καταδεικνύουν ανεξάρτητα ευρωπαϊκά ινστιτούτα, όπως το Bruegel.

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας που έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια συνολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ειδικότερα:

  • Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
  • Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαίδα 5.
  • Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, και της αλληλεγγύης καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία
  • Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής Φυσικου Αερίου ώστε, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, να έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου σε diesel.
  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ