ΧΡΗΜΑ

Κοινωνικός Τουρισμός: Νέο πρόγραμμα για 25.000 συνταξιούχους

Κοινωνικός Τουρισμός: Νέο πρόγραμμα για 25.000 συνταξιούχους
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 12 μήνες και θα υλοποιηθεί από την 01.08.2022 έως την 31.07.2023.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους ΕΦΚΑ -πρώην ΟΑΕΕ για την περίοδο 2022- 2023.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η πραγματοποίηση διακοπών από τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ - πρώην ΟΑΕΕ σε καταλύματα του Μητρώου μέσω της Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού. Το κόστος του προγράμματος θα ανέλθει στο 1 εκατ. ευρώ για εφέτος και στα 2 εκατ. ευρώ για το 2023.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 12 μήνες και θα υλοποιηθεί από την 01.08.2022 έως την 31.07.2023. Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων - ωφελουμένων ορίζεται από μία έως έξι διανυκτερεύσεις εντός του χρονικού διαστήματος της ως άνω παραγράφου για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πλην των νήσων Λέσβου, Χίου, Λέρου, Κω και του νομού Έβρου, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δέκα διανυκτερεύσεις, της νήσου Σάμου και των Δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας του Ν. Ευβοίας, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως δώδεκα διανυκτερεύσεις.

Ο αριθμός των δικαιούχων και των ωφελούμενων του προγράμματος ανέρχεται στις 25.000.

Ως δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023 ορίζονται συνταξιούχοι του e ΕΦΚΑ - πρώην ΟΑΕΕ που έχουν καταβάλει εισφορά της παρ. 5 του άρθρ. 69 του ν. 3863/2010 κατά τον μήνα που προηγείται της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Ως ωφελούμενοι του προγράμματος ορίζονται:

  • τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών.
  • τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα,
  • τέκνα των δικαιούχων ηλικίας από 18 ετών και άνω με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,
  • οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών, όπως αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.
  • οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο.

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων του για τη διαμονή τους σε τουριστικά καταλύματα, είναι ανάλογο με την περιοχή, τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος και ορίζεται ως εξής:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ