Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Παρέμβαση για να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά
Σε παρέμβαση προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά, στα προϊόντα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης εντός των επόμενων ημέρων.
Πρόκειται ουσιαστικά για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της διάταξης που ισχύει ήδη για μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες (όπως καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης) και στα οποία προβλέπεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.
Με τη συγκεκριμένη διάταξη το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι τιμές πώλησης των προϊόντων, όπως κλιματιστικά, ψυγεία, καταψύκτες στις επιχειρήσεις που μετέχουν στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών δεν θα είναι αυξημένες ενόψει των επιδοτήσεων που δοθούν στους δικαιούχους.
Η σύγκριση με τις τιμές πριν από την ανακοίνωση του προγράμματος
Όπως σημειώνουν στο CNN Greece πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης τα προϊόντα που περιλαμβάνει ο κατάλογος του «Ανακυκλώνω – αλλάζω Συσκευή» βάσει της διάταξης που θα έρθει, θα πρέπει να πωλούνται με τιμές στις οποίες το μεικτό περιθώριο κέρδους δεν θα υπερβαίνει εκείνο που ήταν πριν από την ανακοίνωση του σχετικού προγράμματος.
Εξηγούν, παράλληλα, ότι η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται προκαταβολικά, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση όσων επιχειρήσεων ενδεχομένως επεδίωκαν να αποκομίσουν όφελος και μεγαλύτερο κέρδος αυξάνοντας τις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων. Καθώς στόχος του προγράμματος είναι να επωφεληθούν οι καταναλωτές που θα επιλέξουν να αντικαταστήσουν τις ηλεκτρικές συσκευές με άλλες λιγότερο ενεργοβόρες και όχι να αυξήσουν τα κέρδη τους οι επιχειρήσεις.
Συμπληρώνουν επίσης πως η συγκεκριμένη διάταξη με την οποία θα επεκταθεί το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στις ηλεκτρικές συσκευές είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να δοθεί κίνητρο στους καταναλωτές που θα κάνουν αυτή την επιλογή.
Η διάταξη η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να έρθει τις αμέσως επόμενες μέρες, και προτού δοθούν οι επιδοτήσεις στους δικαιούχους, θα έχει ισχύ όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω Συσκευή». Υπενθυμίζεται πως όσοι δικαιούνται την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.
Μήνυμα 112 για πυρκαγιά στην Κρήνη της Λάρισας - «Παραμείνετε σε ετοιμότητα»
17:33
ΓΣΕΕ: Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα για την αργία του Δεκαπενταύγουστου
17:29
Πυκνώνει το μυστήριο με τον Χαμενεΐ: Ο Πεζεσκιάν τον συνάντησε χωρίς να τον δει, μόνο τον άκουγε
17:20
ΗΠΑ: Οριακή αύξηση στις 199.000 για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας- 202.000 προέβλεπαν οι αναλυτές
17:16