ΧΡΗΜΑ

Επιδότηση συσκευών: Πλαφόν στο κέρδος για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια - Στη Βουλή η τροπολογία

Επιδότηση συσκευών: Πλαφόν στο κέρδος για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια - Στη Βουλή η τροπολογία
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης με την οποία επιβάλλεται πλαφόν στο μικτό κέρδος των ηλεκτρικών συσκευών AP Photo/David Zalubowski

Τροπολογία με την οποία επιβάλλεται πλαφόν στο μικτό κέρδος των ηλεκτρικών συσκευών, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά, στα προϊόντα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης. 

Με τη συγκεκριμένη διάταξη το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι τιμές πώλησης των προϊόντων, όπως κλιματιστικά, ψυγεία, καταψύκτες στις επιχειρήσεις που μετέχουν στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών δεν θα είναι αυξημένες ενόψει των επιδοτήσεων που δοθούν στους δικαιούχους.

Η τροπολογία

Με την τροπολογία ορίζεται ότι:

«Για το χρονικό διάστημα από την έναρξη έως την ολοκλήρωση του Προγράμματος
"Αλλάζω Συσκευή", που προκηρύχθηκε με την υπό στοιχεία
ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/61929/864/17.6.2θ22 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (8’ 3099), απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος που:
α) πωλείται από προμηθευτή που έχει συμπεριληψθεί στο Μητρώο Εγκεκριμένων
Προμηθευτών και από έμπορο λιανικής, που συμμετέχει στο πρόγραμμα "Αλλάζω Συσκευή"
και
β) έχει ενταχθεί στο Ενιαίο Μητρώο Εγκεκριμένου Εξοπλισμού της ως άνω απόψασης, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης.12.2021».

Πρόστιμα για τους παραβάτες

Για τους παραβάτες προβλέπεται ότι με απόφαση του αρμοδίου οργάνου επιβάλλονται σε βάρος οποιουδήποτε παραβαίνει τις απαγορεύσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, σωρευτικά ή διαζευκτικά, κυρώσεις ως εξής:

α) σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόβαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον,

β) πρόστιμο από πέντε χιλιάδες (5.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ.

γ) Επιβάλλονται σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων.

Η σύγκριση με τις τιμές πριν από την ανακοίνωση του προγράμματος

Όπως σημειώνουν στο CNN Greece πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης τα προϊόντα που περιλαμβάνει ο κατάλογος του «Ανακυκλώνω – αλλάζω Συσκευή» θα πρέπει να πωλούνται με τιμές στις οποίες το μεικτό περιθώριο κέρδους δεν θα υπερβαίνει εκείνο που ήταν πριν από την ανακοίνωση του σχετικού προγράμματος.

Εξηγούν, παράλληλα, ότι η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται προκαταβολικά, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση όσων επιχειρήσεων ενδεχομένως επεδίωκαν να αποκομίσουν όφελος και μεγαλύτερο κέρδος αυξάνοντας τις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων. Καθώς στόχος του προγράμματος είναι να επωφεληθούν οι καταναλωτές που θα επιλέξουν να αντικαταστήσουν τις ηλεκτρικές συσκευές με άλλες λιγότερο ενεργοβόρες και όχι να αυξήσουν τα κέρδη τους οι επιχειρήσεις.

Συμπληρώνουν επίσης πως η συγκεκριμένη διάταξη με την οποία θα επεκταθεί το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στις ηλεκτρικές συσκευές είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να δοθεί κίνητρο στους καταναλωτές που θα κάνουν αυτή την επιλογή.

Η διάταξη η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να έρθει τις αμέσως επόμενες μέρες, και προτού δοθούν οι επιδοτήσεις στους δικαιούχους, θα έχει ισχύ όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω Συσκευή». Υπενθυμίζεται πως όσοι δικαιούνται την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ