Τι προβλέπει η τροπολογία για πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για ψυγεία, κλιματιστικά και καταψύκτες
Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «πέρασε» την Τρίτη από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία επιβάλλεται πλαφόν στο μεικτό κέρδος των ενεργοβόρων ηλεκτρονικών συσκευών.
«Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισε το ΜέΡΑ25.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, επιβάλλεται πλαφόν στο μεικτό κέρδος των ηλεκτρικών συσκευών, το οποίο για τις συσκευές αυτές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο κέρδος ανά μονάδα πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στόχος της ρύθμισης είναι η αποτροπή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας στην αγορά των προϊόντων των οποίων η αγορά επιδοτείται από το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή», η προστασία της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή αλλά και η μέγιστη αποτελεσματικότητα του προγράμματος επιδότησης μέσω της εξασφάλισης ότι το σύνολο του οφέλους της επιδότησης θα το καρπωθεί ο καταναλωτής, προκειμένου πράγματι να κινητοποιηθεί και να προμηθευθεί ηλεκτρικές συσκευές με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Το πλαφόν θα ισχύσει μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή».
Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων θα επιβάλλονται κυρώσεις που ξεκινούν από σύσταση με σκοπό τη συμμόρφωση και μπορεί να φτάσουν σε πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ.
Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 η εφαρμογή του μέτρου δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης.
Τριμερής Φον Ντερ Λάιεν, Μερτς και Βέβερ για την Ουκρανία και τη χρήση παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων
15:56
Νεοζηλανδή ρεπόρτερ δέχεται «επίθεση» από γλάρο - Δείτε το βίντεο (vid)
15:51
Λίβανος: Έκκληση προέδρου Αούν προς τον ΟΗΕ να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ να σεβαστεί την εκεχειρία
15:45
O Γιώργος Παπαγεωργίου στο Game Time στέλνει διπλά χαμόγελα στα παιδιά με τα Ευχοστολίδια του ΟΠΑΠ
15:36