ΧΡΗΜΑ

Οργανωμένες παραλίες: Σχεδόν 50 ευρώ το άτομο για ένα μπάνιο στην Αττική

Οργανωμένες παραλίες: Σχεδόν 50 ευρώ το άτομο για ένα μπάνιο στην Αττική
Όσοι επιλέγουν μία από τις οργανωμένες παραλίες της Αττικής, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για μία οικονομική έξοδο. INTIME

Βαθιά το χέρι στην τσέπη αναγκάζονται βάλουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας που επιθυμούν να κάνουν μπάνιο σε κάποια από τις οργανωμένες παραλίες της Αττικής καθώς το κύμα ακρίβειας έχει «χτυπήσει» στο σύνολο τους προϊόντα και υπηρεσίες.

Με σχεδόν έναν στους δύο Έλληνες να δηλώνει ότι είτε δεν θα κάνει διακοπές, είτε θα κάνει περιορισμένα, η απόδραση σε μία κοντινή παραλία έμοιαζε με μία διέξοδο μέσα στο καλοκαίρι.

Στην πραγματικότητα, όμως όσοι επιλέγουν μία από τις οργανωμένες παραλίες της Αττικής, πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται για μία οικονομική έξοδο.

Σύμφωνα με το πρόσφατο ρεπορτάζ του CNN Greece οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με τις παροχές και το σημείο. Ωστόσο αν υπολογίσει κανείς το σύνολο των εξόδων που θα να κάνει, από τη μετακίνησή του και την είσοδο έως τα προϊόντα που θα καταναλώσει κατά την παραμονή του εκεί, διαπιστώνει ότι η επιβάρυνση φτάνει κοντά στα 50 ευρώ το άτομο τα Σαββατοκύριακα.

Ενδεικτικά ακόμη και σε μία από τις πιο κοντινές - για έναν κάτοικο του κέντρου της πρωτεύουσας- παραλίες της Αττικής, στον Άλιμο, το κόστος είναι υψηλό.

Η είσοδος τα Σαββατοκύριακα είναι στα 8 ευρώ το άτομο και από εκεί και πέρα υπάρχει επιπλέον χρέωση για τις ξαπλώστρες ανάλογα με το σημείο, που φτάνει ακόμη και τα 22 ευρώ για δύο άτομα με ομπρέλα. Από εκεί και πέρα τα έξοδα αυξάνονται εάν επιλέξει έναν καφέ ή κάτι να φάει στην παραλία. Στα παραπάνω επίσης θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος της βενζίνης για τη μεταφορά με αυτοκίνητο έως εκεί.

Η συγκεκριμένη παραλία δεν είναι η οικονομικότερη, ούτε ωστόσο η ακριβότερη της Αττικής. Γεγονός ωστόσο παραμένει ότι το μπάνιο σε μία οργανωμένη παραλία – πόσο μάλλον όταν πρόκειται για οικογένεια – μοιάζει πλέον με πολυτέλεια ιδιαίτερα εάν κάποιος το έχει στο μυαλό του ως μία συνήθεια για τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, εναλλακτική των διακοπών.

Αναλυτικά οι τιμές σε οργανωμένες παραλίες της Αττικής:

Στην Ακτή Βουλιαγμένης η γενική είσοδος φτάνει τα 10 ευρώ τις καθημερινές και τα 15 ευρώ τα Σαββατοκύριακα. Μειωμένη είναι η είσοδος για ανέργους και ηλικιωμένους άνω των 65 ετών καθώς και για τα παιδιά έως 12 ετών. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα και για ηλεκτρονική κράτηση ξαπλώστρας με την οποία παρέχεται δωρεάν πάρκινγκ καθώς και φύλαξη τιμαλφών. Εκεί οι τιμές ανεβαίνουν περαιτέρω.

Στη Γαλάζια Ακτή στην παραλία του Σχοινιά, τις καθημερινές η είσοδος είναι δωρεάν με ελάχιστη κατανάλωση ανά άτομο 3 ευρώ και η ξαπλώστρα χρεώνεται 2 ευρώ. Τα Σαββατοκύριακα και αργίες η είσοδος είναι 3 ευρώ, για εφήβους 1,5 ευρώ ενώ η ξαπλώστρα κοστίζει από 5 έως 7 ευρώ.

Στο Varkiza Resort στην ακτή Βάρκιζας τις καθημερινές οι ξαπλώστρα είναι δωρεάν με γενική είσοδο στα 7,50 ευρώ και μειωμένες τιμές επίσης για παιδιά έως 12 ετών, ηλικιωμένους και φοιτητές. Το Σαββατοκύριακο ωστόσο το κόστος αυξάνεται στα 8,5 ευρώ συν 10 ευρώ για το σετ ξαπλώστρας.

Στην Eden Beach, Μαύρο Λιθάρι καθώς δεν υπάρχει μεν κόστος για την είσοδο ωστόσο το σετ, 2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα, τα Σαββατοκύριακα ξεκινάει από 25 ευρώ. Όσοι πάλι έχουν τη δυνατότητα για μία απόδραση τις καθημερινές, η τιμή τότε φτάνει τα 10 ευρώ.

Χωρίς χρέωση στην είσοδο είναι και η παραλία του Αστέρα Βουλιαγμένης. Ωστόσο για μία ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες, οι επισκέπτες θα πληρώσουν 50 ευρώ τις καθημερινές και 80 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής κράτησης που κοστίζει περί τα 70 ευρώ τις καθημερινές για μία θέση εκτός της πρώτης σειράς και 140 ευρώ τα Σαββατοκύριακα.

Στο Grand Beach στο Λαγονήσι, τις καθημερινές η τιμή φτάνει τα 80 ευρώ ενώ τα Σαββατοκύριακα τα 130 ευρώ. Στις παροχές περιλαμβάνονται εκτός από μία ομπρέλα και ξαπλώστρες, επιπλέον, δύο σνακ και δύο εμφιαλωμένα νερά αλλά και έξτρα υπηρεσίες (Safety box, Waiter Button, Private area).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ