ΧΡΗΜΑ

Γιατί είναι μειωμένες φέτος οι εξαγωγές των θερινών φρούτων

Γιατί είναι μειωμένες φέτος οι εξαγωγές των θερινών φρούτων
Πτώση στις εξαγωγές των θερινών φρούτων τόσο σε σύγκριση με την «κανονική» χρονιά του 2020 όσο και με τη «δύσκολη» από πλευράς παραγωγής το 2021. pixabay

Μειωμένες εμφανίζονται οι συνολικές εξαγωγές των θερινών φρούτων στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για φέτος- με βάση τις καιρικές συνθήκες- ήταν πως θα είχαμε μία κανονική χρόνιά σε επίπεδο παραγωγής αλλά και εξαγωγών.

Τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS δείχνουν μείωση της τάξεως του 20,4% σε σύγκριση με το 2020 καθώς το 2021 ήταν μία χρονιά με μεγάλες απώλειες παραγωγής λόγω καταστροφών. Και σε σύγκριση με την περσινή δύσκολη χρονιά ωστόσο η μείωση φτάνει το 5,2%.

Οι λόγοι στους οποίος αποδίδεται η φετινή πτώση, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης στο CNN Greece, είναι αφενός η υποκατανάλωση στις κύριες αγορές καθώς και η έλλειψη εργατών γης.

Κύριες αγορές για τη χώρα μας αποτελούν οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως η Γερμανία στις οποίες παρατηρείται σημαντική μείωση της κατανάλωσης. Ο Ιούλιος μάλιστα θεωρείται ένας κρίσιμος μήνας για την πορεία των εξαγωγών θερινών φρούτων καθώς μετά τα μέσα Ιουλίου πέφτει η κατανάλωση στις συγκεκριμένες χώρες εξαιτίας του ότι οι κάτοικοι τους φεύγουν για διακοπές, όπως επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τους παραγωγούς είναι η έλλειψη εργατών κάτι που παρατηρείται ήδη από χειμώνα.

Μεγάλο το κόστος παραγωγής και συσκευασίας

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη οι τιμές πώλησης ανά μονάδα στις εξαγωγές εμφανίζονται φέτος αυξημένες μεσοσταθμικά κατά 14%. Εντούτοις, το κόστος παραγωγής και συσκευασίας έχει ανέβει πάνω από 35%, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στους παραγωγούς. Ο κ. Πολυχρονάκης επισημαίνει μάλιστα τον κίνδυνο, εφόσον δεν ληφθούν μέτρα, πολλά χωράφια να μείνουν ακαλλιέργητα.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Συνδέσμου, οι εξαγωγές στα καρπούζια που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και τη συνολική εικόνα εμφανίζονται μειωμένες κατά -15% σε σχέση με το 2020 και -19,8% σε σχέση με 2021.

Στα βερίκοκα είναι μειωμένες έναντι της κανονικής παραγωγής του 2020 κατά 17,7% αυξημένες όμως σε σχέση με την μειωμένης παραγωγής περίοδο του 2021 κατά 26,8%.

Στα ροδάκινα είναι μειωμένες κατά 43,3% σχέση με το 2020 και αυξημένες κατά 70,4% σε σχέση με 2021,τα νεκταρίνια μειωμένες κατά -31,4%σε σύγκριση με 2020 και αυξημένες 131% σε σχέση με πέρσι.

Οι εξαγωγές κερασιών τέλος εμφανίζονται μειωμένες κατά 2% σε σχέση με το 2020 αλλά και κατά 9,5% σε σχέση με 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ