ΧΡΗΜΑ

Η τρελή κούρσα της βενζίνης μέσα στην τελευταία πενταετία

Η τρελή κούρσα της βενζίνης μέσα στην τελευταία πενταετία
Οι οδηγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις μετά τον Μάρτιο του 2022 όποτε κια η τιμή της βενζίνης διαμορφώθηκε σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο. ΙΝΤΙΜΕ

To ράλι στην τιμή των καυσίμων διαμορφώνει τις τιμές στην αμόλυβδη βενζίνη σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο μετά τον Μάρτιο, λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Έκτοτε οι οδηγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση βλέποντας την βενζίνη να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με αποκορύφωμα τον Ιούνιο.

Τις τελευταίες 15 μέρες η τιμή της βενζίνης παραμένει σε υψηλά μεν αλλά σταθερά επίπεδα με μικρές μειώσεις μεσοσταθμικά που δεν φαίνονται ικανές ωστόσο προς το παρόν να «ανακουφίσουν» τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 2,329 ευρώ το λίτρο και στην Αττική φτάνει κατά μέσο όρο στα 2,285 ευρώ το λίτρο.

Πάνω από τα 2,6 ευρώ συνεχίζει να βρίσκεται η τιμή στον νομό Κυκλάδων που οδηγεί την κούρσα της ακρίβειας με τη βενζίνη να πωλείται στα 2,607 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο.

Η κατανάλωση μειώνεται συνεχώς, όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς καυσίμων, το τελευταίο διάστημα ακόμη περισσότερο στα αστικά κέντρα λόγω του γεγονότος ότι αρκετοί κάτοικοι αναχωρούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Παρατηρείται μάλιστα το φαινόμενο, όπως περιγράφει η πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα στο CNN Greece, αρκετοί να επιλέγουν να ταξιδέψουν στα νησιά χωρίς το αυτοκίνητό τους προκειμένου να μειώσουν τόσο το κόστος των ακτοπλοϊκών όσο και των μετακινήσεων.

Η πορεία των τιμών την τελευταία πενταετία

H έρευνα του iMEdD Lab καταγράφει την εξέλιξη της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης και του diesel κίνησης στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς και το ράλι ανατιμήσεων τους τελευταίους μήνες με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων.

Το παρακάτω γράφημα αποτυπώνει την κούρσα ανόδου στην τιμή των καυσίμων. (πηγή: Κέλλυ Κική, iMEdD, CC BY-NC 4.0.)

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η διαφορά ανάμεσα στη μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων και σε εκείνη της αμόλυβδης 100 οκτανίων έχει μειωθεί σημαντικά από τον Μάρτιο 2022 και έπειτα, σε σχέση με τη διαχρονική διαφορά τους τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Με βάση την ανάλυση των δεδομένων, το 2022 η ποσοστιαία αύξηση της μέσης τιμής του diesel κίνησης, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, είναι αξιοσημείωτα μεγαλύτερη από την ετήσια μεταβολή της μέσης τιμής της αμόλυβδης βενζίνης.

Με τη σειρά της, ήδη από τον Μάρτιο 2021, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων αυξάνεται περισσότερο από όσο αυξάνεται η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 100 οκτανίων συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά κάθε φορά.

Η εξέλιξη των τιμών το 2022

Όσον αφορά στην εξέλιξη των τιμών το 2022, σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο παραμένει η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην Ελλάδα από τις 8 Μαρτίου 2022, δώδεκα ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, οπότε και διαμορφώθηκε για πρώτη φορά στα 2,031 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με στοιχεία από περισσότερα από 4.000 πρατήρια στη χώρα.

Την ίδια ημέρα, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 100 οκτανίων έφτασε τα 2,174 ευρώ το λίτρο στη χώρα μας, έχοντας αγγίξει τα 2,001 ευρώ το λίτρο από τις 11 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η μέση τιμή του diesel κίνησης άγγιξε και ελαφρώς ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο στα τέλη Μαρτίου και ενώ το επόμενο διάστημα μειώθηκε, φαίνεται ότι παραμένει σε επίπεδα άνω των 2,010 ευρώ το λίτρο καθημερινά, από τις 10 Ιουνίου 2022 και μετά.

Παράλληλα με βάση τα στοιχεία για τη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ανά νομό, προκύπτει ότι στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα καταγράφονται σταθερά οι υψηλότερες τιμές, παραμένοντας, σε όλη τη διάρκεια του 2022, πολύ πάνω από τον πανελλαδικά σταθμισμένο μέσο όρο.

Από την άλλη πλευρά, μεταξύ άλλων νομών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταγράφονται οι συγκριτικά χαμηλότερες τιμές, αν και το κόστος της βενζίνης και στις δύο περιπτώσεις άγγιξε το πανελλαδικό μέσο κόστος τον Μάρτιο 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ