ΧΡΗΜΑ

Φορολογικές Δηλώσεις: Τέλος στις παρατάσεις βάζει το υπουργείο Οικονομικών

Φορολογικές Δηλώσεις: Τέλος στις παρατάσεις βάζει το υπουργείο Οικονομικών
Απομένουν να υποβληθούν 1,6 εκατ. δηλώσεις μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουλίου Pixabay

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι πιθανότατα να μην υπάρξει νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, παρά τις πιέσεις που ασκούνται προς αυτή την κατεύθυνση από φορείς και λογιστές.

Η τελευταία ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων είναι την Παρασκευή 29 Ιουλίου και ώρα 15:00.

Μέχρι πρότινος υπήρχε η πληροφορία ότι στο υπουργείο οικονομικών υπήρχε στο τραπέζι των συζητήσεων το σενάριο παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για ένα μήνα, έως το τέλος Αυγούστου.

Από τη μία, ο αργός ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από την άλλη, το «έμφραγμα στα λογιστικά γραφεία» έβαλαν σε σκέψεις του ιθύνοντες για παράταση.

Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν ότι, φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και συγκεκριμένα από τις 30 Μαρτίου 2022.

Πάντως, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί 4,741 δηλώσεις, ενώ εκτιμάται ότι θα πρέπει να υποβληθούν περί τα 6,4 εκατ.

Απομένουν δηλαδή να υποβληθούν 1,6 εκατ. δηλώσεις, δηλαδή θα πρέπει να υποβάλλονται κάτι περισσότερο από 100.000 δηλώσεις την ημέρα, πράγμα που χαρακτηρίζεται από τους παράγοντες του υπουργείου, εφικτό.

«Πόλεμος στα γραφεία των λογιστών»

Σχεδόν 2,5 εβδομάδες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας καταγράφεται «κενό» 1.856.610 φορολογικών δηλώσεων καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν υποβληθεί 4.529.658 σε σύνολο 6.386.268 το 2021 ενώ συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια ο ρυθμός υποβολής είναι χαμηλός και κυμαίνεται κάτω από τις 70.000 δηλώσεις την ημέρα.

Την ίδια ώρα, λογιστές και φοροτεχνικοί κάνουν λόγο για φόρτο εργασιών, καθώς έχουν προκύψει δεκάδες νέες υποχρεώσεις, όπως επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, οι αιτήσεις για fuel pass, power pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών.

Μάλιστα, σε επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών μιλούν εικόνες που θυμίζουν «σκηνικό πολέμου» στα λογιστικά γραφεία, ζητώντας τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ