ΧΡΗΜΑ

Είδος πολυτελείας οι διακοπές για 1,6 εκατ. εργαζόμενους στην Ελλάδα – Τι ισχύει στην Ευρώπη

Είδος πολυτελείας οι διακοπές για 1,6 εκατ. εργαζόμενους στην Ελλάδα – Τι ισχύει στην Ευρώπη
Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου, που δημοσιοποίησε η ΓΣΕΕ

Στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με τους εργαζόμενους που αδυνατούν φέτος να κάνουν διακοπές έστω μίας εβδομάδας, βρίσκεται το ποσοστό της Ελλάδας, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου, που δημοσιοποίησε η ΓΣΕΕ.

Συνολικά περισσότεροι από 38 εκατ. άνθρωποι στην Ευρώπη δεν αντέχουν οικονομικά να πάνε διακοπές ούτε για μια εβδομάδα παρά το γεγονός ότι εργάζονται.

Το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα για διακοπές έχει αυξηθεί σε περισσότερα από τα μισά κράτη-μέλη της ΕΕ σε σχέση με το 2019 ενώ και το ποσοστό των εργαζομένων που αδυνατούν να πάνε διακοπές έχει αυξηθεί σε 11 χώρες.

Η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Λιθουανία κατέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά εργαζομένων που δεν μπορούν να φύγουν ούτε για μια εβδομάδα.

Σε αριθμούς, η Ιταλία με συνολικά 8 εκατομμύρια εργαζόμενους, η Ισπανία με 4,6 εκατομμύρια εργαζόμενους και η Γαλλία με 4,1 εκατομμύρια βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

Ακριβότερες φέτος οι διακοπές

Στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές υπολογίζονται σε περίπου 1.600.000.

Πρόσφατο ρεπορτάζ του CΝΝ Greece είχε αναδείξει την άνοδο στο κόστος των καλοκαιρινών διακοπών των Ελλήνων φέτος λόγω των πληθωριστικών πιέσεων. Συγκεκριμένα οι τιμές των ακτοπλοϊκών έχουν αυξηθεί έως και τρεις φορές τους τελευταίους μήνες με την τελευταία ανατίμηση την 1η Ιουλίου, να αυξάνει επιπλέον το κόστος έως και κατά 8% σε κάποιους προορισμούς.

Η διαμονή σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο επίσης κοστίζει έως και κατά 30% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι ενώ η τιμή της βενζίνης, οι αυξήσεις στα είδη διατροφής καθώς και σε μία σειρά από υπηρεσίες ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τις δαπάνες.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ βασίζονται σε ανάλυση του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου πάνω στα «μικροδεδομένα» της Eurostat, τα οποία δεν είναι δημοσίως διαθέσιμα. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που δεν αντέχουν οικονομικά να πάνε διακοπές υπολογίστηκε από το ΕΣΙ με βάση τα ποσοστά που παρέχει η Eurostat.

Σημειώνεται ακόμη ότι η κατάσταση είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο ως αποτέλεσμα της κρίσης του κόστους ζωής και του πληθωρισμού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη να λάβουν μια αξιοπρεπή αύξηση μισθών αυτό το καλοκαίρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και όσοι Έλληνες τελικά κάνουν διακοπές φέτος, όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, θα μειώσουν τόσο τις μέρες όσο και τις συνολικές δαπάνες.

Συγκεκριμένα έρευνα του ΣΕΛΠΕ δείχνει ότι από εκείνους που δηλώνουν πως θα επισκεφθούν τελικά κάποιον προορισμό, το 35% δηλώνει ότι θα μειώσει τα έξοδα σε ποσοστό πάνω από 50%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ