ΧΡΗΜΑ

«Ζεσταίνεται» το ενδιαφέρον των καταναλωτών για ψυγεία και κλιματιστικά

«Ζεσταίνεται» το ενδιαφέρον των καταναλωτών για ψυγεία και κλιματιστικά
Στα κλιματιστικά οι πωλήσεις είχαν σχεδόν «παγώσει» τον Ιούνιο, με τους καταναλωτές να αναμένουν την έναρξη και υλοποίηση του προγράμματος επιδότησης για την αντικατάστασή τους. AP Photo (File)

Με την εμπορική κίνηση να χαρακτηρίζεται ως υποτονική την πρώτη εβδομάδα των θερινών εκπτώσεων, η αγορά των ηλεκτρικών συσκευών αντίθετα φαίνεται πως αρχίζει να σιγά σιγά να «ζεσταίνεται» ενόψει των επιδοτήσεων του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή».

«Το λιανικό εμπόριο βρίσκεται σε στάση αναμονής και ο μόνος κλάδος που φαίνεται να προσελκύει το καταναλωτικό ενδιαφέρον είναι των λευκών ηλεκτρικών συσκευών και των κλιματιστικών, λόγω επιδότησης για την αντικατάστασή τους» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης.

Άλλωστε ειδικά σε ό,τι αφορά τα κλιματιστικά οι πωλήσεις είχαν σχεδόν «παγώσει» τον Ιούνιο, με τους καταναλωτές να αναμένουν την έναρξη και υλοποίηση του προγράμματος επιδότησης για την αντικατάστασή τους.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι όπως σημείωναν στελέχη της αγοράς στο CNN Greece, ο τζίρος του φετινού Ιουνίου από τις πωλήσεις κλιματιστικών ήταν σχεδόν ο μισός σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό, κι ενώ παραδοσιακά ο πρώτος καλοκαιρινός μήνας θεωρείται καλή περίοδος για τη συγκεκριμένη αγορά.

Πτώση πωλήσεων στο πρώτο τετράμηνο του 2022

Συνολικά πάντως και στο πρώτο τετράμηνο του 2022, από τη μία πλευρά η αναμονή για την έναρξη του προγράμματος επιδότησης, από την άλλη οι πληθωριστικές πιέσεις που «γονατίζουν» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, έφεραν μείωση της ζήτησης και αρνητικό πρόσημο στις πωλήσεις των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK TEMAX το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 ο όγκος των πωλήσεων στη συγκεκριμένη αγορά υποχώρησε κατά 13,12% ενώ και η αξία των πωλήσεων μειώθηκε κατά 6,27%. Περαιτέρω επιβάρυνση παρατηρήθηκε τον Μάιο αλλά και τον Ιούνιο όταν άνοιξε και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους πλέον αναμένουν τη λίστα με τους τελικούς δικαιούχους των επιδοτήσεων ενώ μετά τη δημοσιοποίησή της αναμένεται να ακολουθήσει και μία εβδομάδα προκειμένου να υποβληθούν τυχόν ενστάσεις. Με τα voucher που θα λάβουν στη συνέχεια οι δικαιούχοι θα πρέπει να προχωρήσουν έως τις 16 Σεπτεμβρίου στην αγορά των συσκευών που μετέχουν στο πρόγραμμα όπως ψυγεία, καταψύκτες ή κλιματιστικά.

Εκτιμάται ότι περισσότερα από 900.000 νοικοκυριά έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις ενώ το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ αναμένεται να καλύψει την αντικατάσταση συσκευών για 250.000 νοικοκυριά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ