ΧΡΗΜΑ

Κερδίζουν έδαφος οι ηπειρωτικοί προορισμοί στις διακοπές των Ελλήνων

Κερδίζουν έδαφος οι ηπειρωτικοί προορισμοί στις διακοπές των Ελλήνων
Οι ηπειρωτικοί προορισμοί είχαν ήδη ανέβει στις προτιμήσεις των Ελλήνων τουριστών από τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια εν μέσω πανδημίας. INTIME

Την εναλλακτική των διακοπών σε κοντινούς ηπειρωτικούς προορισμούς φαίνεται πως επιλέγουν αρκετοί Έλληνες φέτος προκειμένου να αποφύγουν το υψηλό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που έχουν ανατιμηθεί έως και τρεις φορές τους τελευταίους μήνες, με τη συνολική αύξηση να ξεπερνά το 35% σε κάποια νησιά.

Και σε αυτή την περίπτωση βεβαίως, το κόστος της μετακίνησης επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των διακοπών εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στην τιμή της βενζίνης. Για τον λόγο αυτό, στην κορυφή των προτιμήσεων όσων ταξιδεύουν με αυτοκίνητο δίνεται σε περιοχές κοντά στον τόπο κατοικίας των ταξιδιωτών, που δεν απέχουν δηλαδή περισσότερες πάνω από 2- 2,5 ώρες.

Έτσι ακόμη κι αν το συνολικό κόστος της μετακίνησης με το αυτοκίνητο είναι σαφώς αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται μικρότερο σε σύγκριση με ταξίδι με πλοίο. Ιδιαιτέρα όταν πρόκειται για οικογένεια, που σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε τα μέλη της να πληρώσουν ξεχωριστά ακτοπλοϊκά εισιτήρια και επιπλέον και για τη μεταφορά του οχήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως οι ηπειρωτικοί προορισμοί είχαν ήδη ανέβει στις προτιμήσεις των Ελλήνων από τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια όταν εν μέσω πανδημίας αρκετοί επέλεγαν το ταξίδι με αυτοκίνητο παρά με άλλο μέσο. Έτσι οι νέες συνθήκες έβαλαν στον «χάρτη» των διακοπών και περιοχές, πέραν των νησιών και παραδοσιακών τουριστικών προορισμών.

Σε ό,τι αφορά τη διαμονή τους, σε αρκετές περιπτώσεις οι ταξιδιώτες επιλέγουν την εναλλακτική λύση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η Ελλάδα μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της εταιρίας ερευνών Airdna, το τρίτο τρίμηνο κατέγραψε την υψηλότερη ζήτηση στην Ευρώπης σε βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, με αύξηση 26,5% σε σχέση με το 2019.

Οι οικογένειες με παιδιά επιλέγουν όλο και περισσότερο αυτή τη λύση για τις διακοπές τους καθώς τα πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα τους δίνουν τη δυνατότητα να περιορίσουν έξοδα όπως το καθημερινό φαγητό έξω.

Με βάση στοιχεία από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και σύμφωνα με όσα επισημαίνουν στελέχη του τουρισμού, ανάμεσα στις πρώτες επιλογές όσων επιλέγουν διακοπές με το αυτοκίνητο βρίσκεται η Πελοπόννησος με διαρκώς νέες περιοχές να «κερδίζουν» τις προτιμήσεις των εγχώριων τουριστών. Επίσης περιοχές της Εύβοιας προσελκύουν αρκετούς κατοίκους της πρωτεύουσας ενώ και περιοχές του νομού Μαγνησίας βρίσκονται σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις όσων κάνουν διακοπές με αυτοκίνητο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ