ΧΡΗΜΑ

Ο τουρισμός δίνει «ανάσα» σε λιανεμπόριο και εστίαση

Ο τουρισμός δίνει «ανάσα» σε λιανεμπόριο και εστίαση
Οι επιχειρήσεις εστίασης και λιανεμπορίου στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές παίρνουν σημαντική ώθηση από την πολύ καλή πορεία του τουρισμού. ΙΝΤΙΜΕ / Φωτογραφία αρχείου

Σημαντική ώθηση από τις αυξημένες, φέτος, αφίξεις ξένων τουριστών παίρνουν οι επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές και τα νησιά την ίδια στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα η κίνηση παραμένει χαμηλή εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων που οδηγούν τους καταναλωτές σε περιορισμό των δαπανών τους.

Ενδεικτικά ήταν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήδη από τον Μάιο, βάσει των οποίων τα νησιά αναδεικνύονταν «πρωταθλητές» όσον αφορά στην αύξηση του τζίρου, στους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης, καταγράφοντας εντυπωσιακά ποσοστά ανόδου συγκριτικά με πέρσι. Αν και σε κάθε περίπτωση στην αύξηση των εσοδών θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση των τιμών σε σχέση με το 2021.

Γεγονός ωστόσο παραμένει ότι, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, οι επιχειρήσεις εστίασης τόσο στα νησιά όσο και σε τουριστικές περιοχές των αστικών κέντρων, παίρνουν «ανάσα», έστω και προσωρινή, έπειτα από τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια της πανδημίας και ενόψει ενός, όπως φαίνεται, δύσκολου χειμώνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και στην Αττική, επιχειρήσεις εστίασης σε περιοχές όπως το Μοναστηράκι, το Θησείο και η Πλάκα αλλά και της παραλιακής εμφανίζουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επαγγελματιών του κλάδου, αύξηση στον τζίρο τους ακόμη πάνω από τα επίπεδα του 2019 σε κάποιες περιπτώσεις. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα νησιά τα οποία αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, όπου ακόμη κι εν μέσω θερινών εκπτώσεων η συνολική εμπορική κίνηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στις περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση η εικόνα εμφανίζεται σαφώς βελτιωμένη.

Ενδεικτικό είναι ότι στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο οι περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό ήταν η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταγράφοντας αύξηση 65,5% και η περιφέρεια Ιονίων νήσων, με αύξηση 32,2%.

Οι έμποροι εκτιμώντας ότι τον χειμώνα που ακολουθήσει, οι καταναλωτές θα εμφανιστούν ακόμη πιο συγκρατημένοι στις αγορές τους εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων που «ροκανίζουν» το διαθέσιμο εισόδημά, ευελπιστούν σε μία καλύτερη πορεία τον Αύγουστο. Προκειμένου οι αυξημένες τουριστικές ροές σε συνδυασμό και με τις θερινές εκπτώσεις που διαρκούν έως το τέλος του μήνα να φέρουν έσοδα στα ταμεία τους, μετριάζοντας την ανησυχία που υπάρχει για τους επόμενους μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ