ΧΡΗΜΑ

Fuel Pass 2: Ποια ΑΦΜ δικαιούνται σήμερα το επίδομα καυσίμων

Fuel Pass 2: Ποια ΑΦΜ δικαιούνται σήμερα το επίδομα καυσίμων
Οι δικαιούχοι έχουν ένα μήνα στη διάθεσή τους για να κάνουν την αίτηση INTIME NEWS (Φωτογραφία αρχείου)

Αιτήσεις για το Fuel Pass 2 μπορούν να υποβάλουν σήμερα Τρίτη οι πολίτες που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 4, 5, 6 και 7. Πρόκειται για τη δεύτερη επιδότηση καυσίμων, η οποία αφορά στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Κάντε κλικ εδώ για να μπείτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Fuel Pass 2

Οι δικαιούχοι έχουν ένα μήνα στη διάθεσή τους για να κάνουν την αίτηση. Η υποβολή των αιτήσεων λήγει την 1η/9/2022.

Το χρονοδιάγραμμα για τις υποβολές

  • Στις 2/8/2022 αίτηση μπορούν να υποβάλλουν πολίτες που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 4, 5, 6 και 7.
  • Στις 3/8/2022 αίτηση μπορούν να υποβάλλουν πολίτες που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 8, 9 και 0.
  • Από τις 4 Αυγούστου και εξής είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του ΑΦΜ των φυσικών προσώπων.

Η ηλεκτρονική αίτηση βήμα προς βήμα

Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά στο vouchers.gov.gr, επιλέγοντας το Fuel Pass 2 ώστε να μπείτε στην πλατφόρμα. Θα εισέλθετε με τους κωδικούς Taxisnet.

Στη συνέχεια, η πλατφόρμα θα σας ζητήσει να συμπληρώσετε και επικαιροποιήσετε τα στοιχεία σας:

  • Διεύθυνση email
  • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
  • Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού

Αίτηση και στα ΚΕΠ

Για όσους δικαιούχους το επιθυμούν, ή δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και μέσω των ΚΕΠ, από πιστοποιημένο υπάλληλο. Όπως αναφέρει το ΚΕΠ, αυτό μπορεί να γίνει κατά τις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων. Δηλαδή, όταν ανοίγει η πλατφόρμα π.χ. για τον λήγοντα 8, τότε μπορεί και το ΚΕΠ να κάνει την αίτηση.

Ακόμα και αν επιλέξετε αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να έχετε μαζί σας κάποια απαραίτητα στοιχεία.

Η διαδικασία στο ΚΕΠ είναι η εξής:

Ο υπάλληλος του ΚΕΠ εισέρχεται στην ειδική εφαρμογή κατόπιν αυθεντικοποίησής του με χρήση των κωδικών Taxisnet. Στη συνέχεια, ο υπάλληλος καταχωρίζει στα πεδία που εμφανίζονται στο σύστημα:

  • τον ΑΦΜ του φυσικού προσώπου
  • τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, μοτοσυκλέτας-μοτοποδηλάτου, επιβεβαιώνοντας ότι το δηλούμενο είναι ιδιοκτησίας του ή συνιδιοκτησίας του, ή μισθωμένο όχημα που του έχει παραχωρηθεί προς χρήση (leasing), καταχωριζομένου στην τελευταία περίπτωση και του ΑΦΜ της εκμισθώτριας εταιρείας,
    τα στοιχεία επικοινωνίας του φυσικού προσώπου, και ειδικότερα τη διεύθυνση email και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου

Ο υπάλληλος θα αιτείται για λογαριασμό του φυσικού προσώπου:

  • είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού
  • είτε την πίστωση του σχετικού ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό του αιτούντος φυσικού προσώπου, τον οποίο και δηλώνει στον υπάλληλο
  • H διαδικασία δύναται να πραγματοποιείται και με εξουσιοδότηση του εκπροσώπου του φυσικού προσώπου

Ποιοι δικαιούνται επίδομα βενζίνης

Δικαιούχος είναι κάθε φυσικό πρόσωπο, (σ.σ. συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών), που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού και έως του ποσού των 45.000 ευρώ.

Τα ποσά

Η ενίσχυση για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2022 ανέρχεται σε:

α) Εκατό (100) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε ογδόντα πέντε (85) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

β) Ογδόντα (80) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε εξήντα πέντε (65) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

γ) Εβδομήντα (70) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυ-κλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε πενήντα πέντε (55) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

δ) Εξήντα (60) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται στα σαράντα πέντε (45) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Αναλυτικά παραδείγματα

Η επιδότηση καυσίμου ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο σε ηπειρωτική περιοχή (80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο) και 56 λεπτά το λίτρο σε νησιωτική περιοχή (100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο).

Για παράδειγμα με τις τιμές που ίσχυαν στις 16 Ιουνίου:

  • Με 2,40 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,96 ευρώ.
  • Με 2,06 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,62 ευρώ.
  • Με 2,55 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Δωδεκάνησα), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,99 ευρώ.
  • Με 2,22 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Κυκλάδες), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,66 ευρώ.

Η επιδότηση στο ντίζελ κίνησης θα συνεχιστεί τον Ιούλιο. Αύγουστο και Σεπτέμβριο και θα παραμείνει στα 12 λεπτά το λίτρο και μαζί με το ΦΠΑ στα 15 ευρώ το λίτρο.

Τρόποι πίστωσης της οικονομικής ενίσχυσης

Η οικονομική ενίσχυση πιστώνεται από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε».(ΚτΠ Μ.Α.Ε.), στον δικαιούχο μέσω της ειδικής εφαρμογής παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4950/2022 είτε:

  • σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3, αντίστοιχα, του άρθρου 3 του ν. 4557/2018 (Α' 139) είτε
  • σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του.

Παράλληλα, ορίζεται ότι η συμμετοχή του πιστωτικού ιδρύματος ή του χρηματοπιστωτικού οργανισμού στην ανωτέρω διαδικασία θα πραγματοποιείται βάσει των όρων και των προϋποθέσεων που τίθενται στο Μητρώο Συνεργαζόμενων Αδειοδοτημένων Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών, που έχει συσταθεί από τον Φορέα Υλοποίησης.

Στο πακέτο των νέων μέτρων περιλαμβάνεται και η επιστροφή εντός του Αυγούστου του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε σχετική πλατφόρμα δηλώνοντας την αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.

Στη συνέχεια το καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση την αξία των ανωτέρω αγορών και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021. Το ποσό που θα διατεθεί εκτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ.

Εισοδηματικό κριτήριο

Το ατομικό εισόδημα με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας. Έτσι για ζευγάρι φθάνει τα 33.000 ευρώ για ένα παιδί τα 36.000 ευρώ για δύο παιδία τα 39.000 ευρώ, για τρία παιδιά τα 43.000 ευρώ και ούτω καθεξής με ανώτατο όριο τα 45.000 ευρώ ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών. Με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,1 εκατομμύρια από τα 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτητών οχημάτων.

Προϋποθέσεις

Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

Κάντε κλικ εδώ για να μπείτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Fuel Pass 2

ΔΗΜΟΦΙΛΗ