ΧΡΗΜΑ

Έρχονται νέες αυξήσεις στο ρεύμα - Πρόσθετη στήριξη στα νοικοκυριά σχεδιάζει η κυβέρνηση

Έρχονται νέες αυξήσεις στο ρεύμα - Πρόσθετη στήριξη στα νοικοκυριά σχεδιάζει η κυβέρνηση
Αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος αναμένονται μετά τις 20 Αυγούστου Unsplash

Με αυξημένες κρατικές επιδοτήσεις ετοιμάζεται η κυβέρνηση να απορροφήσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα στις οποίες αναμένεται να προχωρήσουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μετά τις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αιτία των αυξήσεων είναι οι δυσμενείς εξελίξεων στην αγορά του φυσικού αερίου, ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή η κυβέρνηση προκειμένου να απορροφήσει την πρόσθετη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά, προγραμματίζει αύξηση των κρατικών επιδοτήσεων.

Οι κρατικές επιδοτήσεις αναμένεται να αυξηθούν τον Σεπτέμβριο.

Να σημειωθεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει ξεπεράσει τα 205 ευρώ και οι ανατιμήσεις μέσα σ’ ένα μήνα ξεπερνούν το 13% με ετήσια μεταβολή στο +358%.

Η τιμή του ρεύματος τον Ιούλιο ήταν 338 € / MWh και τον Αύγουστο ανέβηκε στα 372 € / MWh, ενώ το κόστος επιδότησης του ρεύματος έφτασε το 1,136 δισ.€ και τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεπεράσει το 1,2-1,3 δισ. ευρώ

Πότε αναμένεται η πληρωμή για τους λογαρισμούς του Ιουνίου

Στο μεταξύ, τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα δοθούν τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ για το Power Pass του Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών στο OPEN «υπάρχουν λίγες εκκρεμότητες για τις αιτήσεις έως το τέλος του Μαΐου και για τον Ιούνιο. Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα πιστωθούν τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ».

Για το Fuel Pass 2, ανέφερε ότι έως χθες το βράδυ είχαν καταβληθεί 131 εκατ. ευρώ σε 1,9 εκατομμύριο δικαιούχους.

Είπε ότι το 73% των δικαιούχων προτίμησαν την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό αντί για την ψηφιακή κάρτα, εκτιμώντας πως αυτό ίσως έγινε για να έχουν τα χρήματα για οποιαδήποτε χρήση.

Αναφορικά με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου, επανέλαβε ότι «θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στο μείγμα των μέτρων, αλλά σεβόμενοι και τηρώντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Παράλληλα, για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών και την πιθανή διεύρυνση του για να είναι δικαιούχοι περισσότεροι πολίτες, ο κ. Σταϊκούρας πως είναι κάτι που θα το δουν από τον Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ