ΧΡΗΜΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στις επιδοτήσεις στρέφονται τώρα τα βλέμματα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στις επιδοτήσεις στρέφονται τώρα τα βλέμματα
INTIME

Στις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση στρέφονται τώρα τα βλέμματα, λίγα 24ωρα μετά τη γνωστοποίηση των ονομαστικών τιμολογίων ρεύματος από τους προμηθευτές ενέργειας. 

Η κρατική παρέμβαση θεωρείται κομβική για να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς τα νέα τιμολόγια κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο μήνα (σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ κινούνται από 0,687 ανά κιλοβατώρα και φθάνουν μέχρι και 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οι προμηθευτές υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν το πρώτο εικοσαήμερο κάθε μήνα τα τιμολόγια που θα εφαρμόσουν τον επόμενο μήνα, παρέχοντας έτσι το περιθώριο στους καταναλωτές-πελάτες να αλλάξουν εφόσον το θελήσουν προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας για τον Σεπτέμβριο οφείλονται στην άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Η στήριξη θα συνεχισθεί για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι το ύψος της επιδότησης θα αυξηθεί ελαφρώς, ώστε οι τελικές τιμές λιανικής να διατηρηθούν στα επίπεδα των 0,15-0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ουσιαστικά, με ένα ποσό που έφτασε αθροιστικά το 1,136 δισ. ευρώ απορροφήθηκε έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82%-99% της αύξησης για τους αγρότες.

Η προσπάθεια συγκράτησης των τιμών δεν είναι εύκολη. Ηδη, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο ξεπερνά τα 377,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αυτό παρά τη μειωμένη ζήτηση που υπάρχει, αλλά και τη συμμετοχή του λιγνίτη που είναι αυξημένη κατά 20,9%. Δυστυχώς η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου δημιούργησε ένα ανατιμητικό ντόμινο και άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας φέρνοντας αυξήσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, δεν αποκλείεται ωστόσο να κληθεί ο κρατικός προϋπολογισμός να βάλει πλάτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ