ΧΡΗΜΑ

Επιδότηση ρεύματος: Αυξημένη κρατική ενίσχυση έναντι της «εκτόξευσης» των τιμολογίων

Επιδότηση ρεύματος: Αυξημένη κρατική ενίσχυση έναντι της «εκτόξευσης» των τιμολογίων
Στόχος του ύψους της επιδότησης που θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα είναι η τελική τιμή της κιλοβατώρας στη λιανική να κινηθεί στα επίπεδα των 0,15-0,17 ευρώ unsplash

Με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας να έχει εκτοξευθεί και τους λογαριασμούς ρεύματος που θα φθάσουν στα χέρια των καταναλωτών ήδη από τον Σεπτέμβριο να προκαλούν ίλιγγο, η κυβέρνηση ανακοινώνει αυξημένη οικονομική ενίσχυση.

Άλλωστε, δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι θα συνεχιστεί η στήριξη προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο διάστημα επιμένει η ενεργειακή κρίση που οδηγεί στα ύψη τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Με στόχο να αντιμετωπισθεί η νέα αύξηση στα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι και σύντομα θα αποτυπωθεί στους λογαριασμους ρεύματος, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει στις 09:30 το πρωί της Τρίτης αυξημένη επιδότηση σε σχέση με αυτήν του Αυγούστου.

Στόχος του ύψους της επιδότησης που θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα είναι η τελική τιμή της κιλοβατώρας στη λιανική να κινηθεί στα επίπεδα των 0,15-0,17 ευρώ.

Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρα ανακοίνωσε ότι υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ η ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Σεπτέμβριο.

Τόνισε επίσης, πως «η Πολιτεία έχει χτίσει γραμμές άμυνας για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε, ώστε να καλύψουμε μέρος της επιπλέον επιβάρυνσης», ανέφερε και πρόσθεσε πώς τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι η επιδότηση θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του Αυγούστου.

Συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, ώστε να γνωρίζουμε το ΑΕΠ του β' τριμήνου, την πορεία των φορολογικών εσόδων και τα έσοδα από τον τουρισμό από το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου.

Αυτά τα τρία στοιχεία θα καθορίσουν τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για τέλος το 2022 και τις αρχές και 2023, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Αύγουστο ήταν ύψους 1,136 δισεκατομμυρίων ευρώ και με αυτή απορροφήθηκε το 90% της αύξησης για όλους τους οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της κατανάλωσης σε κύριες και μη κύριες κατοικίες. Παράλληλα απορροφήθηκε το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.

Η κρατική παρέμβαση θεωρείται κομβική για να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς τα νέα τιμολόγια κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο μήνα (από 0,687 ανά κιλοβατώρα και φθάνουν μέχρι και 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας για τον Σεπτέμβριο οφείλονται στην άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Η προσπάθεια συγκράτησης των τιμών δεν είναι εύκολη. Ηδη, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο ξεπερνά τα 377,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αυτό παρά τη μειωμένη ζήτηση που υπάρχει, αλλά και τη συμμετοχή του λιγνίτη που είναι αυξημένη κατά 20,9%. Δυστυχώς η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου δημιούργησε ένα ανατιμητικό ντόμινο και άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας φέρνοντας αυξήσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, δεν αποκλείεται ωστόσο να κληθεί ο κρατικός προϋπολογισμός να βάλει πλάτη.

Αυξήσεις έως 65% για τον Σεπτέμβριο

Υπενθυμίζεται πως οι τιμές που δόθηκαν ενδεικτικά από προμηθευτές για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Σεπτέμβριο είναι:

ΔΕΗ: 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα.

Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα.

Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.

Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα.

Zenith: 0,687 - 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ το μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ