ΧΡΗΜΑ

Καύσιμα «φωτιά» – Φόβοι για νέες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης

Καύσιμα «φωτιά» – Φόβοι για νέες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης
Νέες αυξήσεις αναμένονται στην τιμή της βενζίνης το επόμενο διάστημα καθώς ήδη τις τελευταίες μέρες καταγράφεται ανοδική τάση. ΙΝΤΙΜΕ

Tην «ανηφόρα» αναμένεται να πάρει εκ νέου η τιμή της βενζίνης το επόμενο διάστημα όπως εκτιμούν στελέχη του κλάδου των καυσίμων, καθώς το πετρέλαιο ξεπερνά ξανά τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Αν και το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μία μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές, η τάση των τελευταίων ημερών είναι ήδη ανοδική και εκτιμάται πως θα συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς.

Όπως σημειώνει στο CNN Greece η πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, από τις 11 Αυγούστου μέχρι χθες, η τιμή της βενζίνης έχει ανέβει συνολικά περί τα 5 λεπτά εκ των οποίων τα 2 λεπτά μέσα σε τρεις μέρες. Αντίστοιχα το απλό πετρέλαιο από τις 6 Αυγούστου έως χθες, αυξήθηκε κατά 13 λεπτά.

Με βάση τους τιμοκαταλόγους που φτάνουν στα πρατήρια, φαίνονται στον ορίζοντα και νέες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με κ. Ζάγκα. Η ίδια επισημαίνει πάντως πως στην αγορά καυσίμων τη δεδομένη στιγμή, τα πάντα είναι ρευστά και ανά πάσα στιγμή μεταβάλλονται.

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή σύμφωνα τα τελευταία στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης πανελλαδικά διαμορφώνεται στα 2,048 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική πωλείται μεσοσταθμικά στα 2,012 ευρώ το λίτρο και στη Θεσσαλονίκη στα 2,007 ευρώ το λίτρο.

Οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στον νομό Κυκλάδων με 2,303 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο, στον νομό Δωδεκανήσου με 2,194 ευρώ το λίτρο, στον νομό Ευρυτανίας με 2,157 ευρώ το λίτρο, στον νομό Λευκάδος με 2,128 ευρώ το λίτρο και στον νομό Κεφαλληνίας με 2,127 ευρώ το λίτρο.

Μείωση της κατανάλωσης και περιορισμός των μετακινήσεων με ΙΧ

Την ίδια στιγμή καταγράφεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε σχέση με τις «κανονικές» χρονιές προ πανδημίας, με τους οδηγούς να βάζουν στα οχήματα τους βενζίνη με το «σταγονόμετρο».

Οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι μετά επιστροφή στα αστικά κέντρα όσων έφυγαν για διακοπές θα υπάρξει περαιτέρω περιορισμός της κατανάλωσης καθώς τους καταναλωτές περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο με πολλές οικονομικές υποχρεώσεις.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση με το fuel Pass 2, η κ. Ζάγκα επισημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις το ποσό δεν κατευθύνθηκε στην αγορά καυσίμων στα πρατήρια καθώς πολλοί καταναλωτές επέλεξαν να το χρησιμοποιήσουν καλύπτοντας άλλες βασικές τους ανάγκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ