ΧΡΗΜΑ

Επιδότηση ρεύματος: Οι χρεώσεις ανά εταιρεία - Δείτε αναλυτικά

Επιδότηση ρεύματος: Οι χρεώσεις ανά εταιρεία - Δείτε αναλυτικά
Περίπου έξι εκατομμύρια ιδιώτες καταναλωτές ρεύματος, 1.250.000 επιχειρήσεις -κυρίως μικρές και μεσαίες- αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες θα μοιραστούν το 1,9 δισ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης pixabay

Xαμηλές θα είναι οι τελικές τιμές για το ρεύμα τον Σεπτέμβριο από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Μάλιστα, σε μια περίπτωση προμηθευτή η χρέωση θα είναι μηδενική.

Η αύξηση της επιδότησης στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τον επόμενο μήνα (από 33,7 λεπτά που ήταν τον Αύγουστο) υπερκαλύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις την αύξηση του κόστους της ενέργειας.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου «παγώνουν» στο επίπεδο του Αυγούστου παρά την εκτόξευση της χρηματιστηριακής τιμής για το ρεύμα ενώ σε άλλους προμηθευτές οι τελικές χρεώσεις που προκύπτουν μετά την επιδότηση, αν υπολογιστεί και η έκπτωση συνέπειας, μειώνονται σημαντικά ή μηδενίζονται (ταμειακά η έκπτωση συνέπειας αποδίδεται τον επόμενο μήνα, που σημαίνει ότι η μηδενική χρέωση θα οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο με την εμπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού).

Ειδικότερα, κατά σειρά μεριδίου αγοράς για τους πρώτους δέκα προμηθευτές η εικόνα για τις χρεώσεις του Σεπτεμβρίου έχει ως εξής:

  • ΔΕΗ: η τελική χρέωση διαμορφώνεται στα 14,9-16,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αρχική τιμή 78,8 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 80 λεπτά για τις επόμενες, μείον 63,9 λεπτά που είναι η επιδότηση). Είναι ακριβώς η ίδια τελική χρέωση που ίσχυσε τον Αύγουστο, οπότε η αρχική τιμή της ΔΕΗ ήταν 48,6 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 49,8 για τις επόμενες, μείον 33,7 λεπτά που ήταν η επιδότηση του Αυγούστου.
  • Protergia: η αρχική τιμή είναι 78,213 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μειώνεται στα 14,313 μετά την επιδότηση, έναντι 21,213 σεντς που ήταν τον Αύγουστο. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση είναι 77,855 λεπτά και μειώνεται με την επιδότηση στα 13,955.
  • Ήρων: η αρχική τιμή στο πρόγραμμα Generous είναι 75 λεπτά και διαμορφώνεται στα 60 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας (20 % ή 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Έτσι με την αφαίρεση και της επιδότησης που είναι 63,9 λεπτά, το τιμολόγιο για τους συνεπείς πελάτες μηδενίζεται (η επιπλέον διαφορά των 3,9 σεντς όπως διευκρίνισαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ αρμόδιες πηγές της εταιρείας, θα αφαιρεθεί από το πάγιο). Είναι αυτονόητο ότι μηδενίζεται μόνο η χρέωση της ενέργειας ενώ οι λοιπές χρεώσεις για δίκτυα, ΥΚΩ, δημοτικά τέλη κλπ. ισχύουν κανονικά. Η χρέωση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τον Αύγουστο ήταν 13,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
  • Elpedison: η αρχική τιμή κυμαίνεται από 1,0804 - 1,1344 ευρώ ανά κιλοβατώρα και μειώνεται στα 4,14-9,54 λεπτά μετά την αφαίρεση της επιδότησης και του loyalty pass (0,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα) που εφαρμόζει η εταιρεία.
  • NRG: Αρχική τιμή 74,8-76,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μειώνεται σε 10,9 - 12,9 λεπτά με την επιδότηση, έναντι 16,2-23,2 λεπτών που ήταν η χρέωση για τον Αύγουστο.
  • Watt+Volt: αρχική τιμή 78,4 λεπτά, μειώνεται σε 14,5 λεπτά με την επιδότηση έναντι 28,3 που είναι το οικιακό τιμολόγιο για τον Αύγουστο.
  • Φυσικό Αέριο Ελλάδος: αρχική τιμή 67,9 λεπτά, μειώνεται σε 4 λεπτά μετά την επιδότηση και σε 2 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους συνεπείς πελάτες, έναντι 22,6 - 24,6 λεπτών τον Αύγουστο με και χωρίς την έκπτωση συνέπειας αντίστοιχα.
  • Volterra: αρχική τιμή 77,8 λεπτά, τελική μετά την επιδότηση 13,9 λεπτά (έναντι 29,3 λεπτών τον Αύγουστο).
  • Zenith: αρχική τιμή 68,7 λεπτά, τελική 4,8 λεπτά έναντι 21,8 τον Αύγουστο.
  • Volton: αρχική τιμή 98,9 λεπτά (93,96 με έκπτωση συνέπειας), μειώνεται σε 35 λεπτά και 30,06 λεπτά αντίστοιχα, από 22,88 λεπτά τον Αύγουστο.

Παράλληλα από τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε αλλαγή της κλίμακας των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως τόνισε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στόχος των αλλαγών θα είναι να περιοριστεί η επιβάρυνση των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης (π.χ. κλιματιστικά, θερμοσυσσωρευτές) που είναι ενεργοβόρες με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μεγάλες καταναλώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η κλίμακα για τη χρέωση των ΥΚΩ που εφαρμόζεται σήμερα είναι:

  • Για τις πρώτες 1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Για τις επόμενες 400 κιλοβατώρες (1601-200), 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Όλες οι υπόλοιπες (2001 κιλοβατώρες και άνω), 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η νέα κλίμακα όπως ανέφερε ο υπουργός θα είναι μειωμένη κατά 40 - 70 %.

Ωστόσο οι χρεώσεις ΥΚΩ ταυτόχρονα αυξάνονται, καθώς το ΥΠΕΝ προχωρά στη σύσταση μόνιμου "κουμπαρά" για την χρηματοδότηση επιδοτήσεων προς τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με την επιβολή εισφοράς στις χρεώσεις ΥΚΩ που όπως είπε ο κ. Σκρέκας δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές.

Συνεπώς στην κλίμακα των χρεώσεων για τις ΥΚΩ όπως θα διαμορφωθεί μετά τις μειώσεις θα προστεθεί χρέωση 1 λεπτό ανά κλιμάκιο.

Το ταμείο (εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου όπως ανέφερε ο υπουργός) θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση, πέρα από τον μηχανισμό των επιδοτήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση από πέρυσι το φθινόπωρο μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών και το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ