ΧΡΗΜΑ

Ενεργειακή κρίση: Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στην στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ενεργειακή κρίση: Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στην στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Πρωτιά στην Ελλάδα με βάση τον ΑΕΠ AP Photo/Thanassis Stavrakis

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διαθέσει περίπου 280 δισεκατομμύρια ευρώ για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τo Bloomberg και με βάση στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση καθώς έχει διαθέσει το υψηλότερο (ως ποσοστό του ΑΕΠ) ποσό μέχρι τώρα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά δηλαδή 6,8 δισ. ευρώ (το 3,7% του ΑΕΠ).

Ακολουθεί η Ιταλία με 2,8% (49,5 δισ. ευρώ) και τη Γερμανία με 1,7% του ΑΕΠ (60 δισ. ευρώ).

Bruegel / Bloomberg

Ο Τζιοβάνι Σγκαραβάτι, αναλυτής του Bruegel εκτιμά πως οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες και για το χειρότερο σενάριο.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν και στη μείωση της ενεργειακής ζήτησης όπου αυτό είναι δυνατόν», σημειώνει ο ίδιος.

Αναλυτές εκτιμούν πως οι υψηλές τιμές στην ενέργεια δεν θα υποχωρήσουν εύκολα ακόμα και να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μέχρι να απεξαρτηθεί πλήρως η γηραιά ήπειρος από τη ρωσική ενέργεια, οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα.

Αυτό ωστόσο μπορεί να αλλάξει εάν η ΕΕ αποφασίσει να λάβει δραστικά μέτρα από κοινού, όπως για παράδειγμα ενιαίες προμήθειες, πλαφόν, αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμάται επίσης.

Σημειώνεται πως περίπου έξι εκατομμύρια ιδιώτες καταναλωτές ρεύματος, 1.250.000 επιχειρήσεις -κυρίως μικρές και μεσαίες- αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες θα μοιραστούν το 1,9 δισ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης για το ηλεκτρικό ρεύμα που θα διαθέσει η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο.

Το ποσό, το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν και είχε ανέλθει στα 1,136 δισ. ευρώ, θα καλύψει σχεδόν το σύνολο των αυξήσεων που προκύπτουν από τα τιμολόγια των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ