ΧΡΗΜΑ

Η δύσκολη «μάχη» της αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας - Αυξήσεις ακόμη και 40% στα ενοίκια

Η δύσκολη «μάχη» της αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας - Αυξήσεις ακόμη και 40% στα ενοίκια
Λίγα τα διαθέσιμα μικρά διαμερίσματα, υψηλές οι τιμές των ενοικίων και αυξημένη η ζήτηση στη φοιτητική κατοικία τη φετινή χρονιά. INTIME

Ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση αποτελεί τη φετινή χρονιά η εύρεση σπιτιού για τους φοιτητές που πρόκειται να σπουδάσουν σε πόλη διαφορετική από τον τόπο κατοικίας τους.

Από τη μία πλευρά, η χαμηλή διαθεσιμότητα που υπάρχει σε μικρά κυρίως διαμερίσματα καθώς πολλοί ιδιοκτήτες έχουν βάλει τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Από την άλλη πλευρά, η υψηλή ζήτηση που υπάρχει φέτος εξαιτίας του γεγονότος ότι οι φοιτητές προηγούμενων ετών οι οποίοι την προηγούμενη διετία λόγω πανδημίας είτε δεν μίσθωσαν, είτε αποχώρησαν από το σπίτι που ενοικίαζαν, αναζητούν φέτος διαμερίσματα.

Αυξήσεις ακόμη και 40% στα ενοίκια

Οι τιμές των ενοικίων σε κατοικίες που απευθύνονται σε φοιτητές εμφανίζονται φέτος σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια σχεδόν σε όλες τις πόλεις φέτος όπως έχει αναδείξει σε προηγούμενα ρεπορτάζ του το CNN Greece. Κυρίως δε στις περιοχές κοντά στα Πανεπιστήμια και τις Τεχνολογικές σχολές.

Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη η αύξηση ξεπερνά ακόμη και το 25%-26% ενώ σε άλλες παραδοσιακές φοιτητουπόλεις καταγράφεται έκρηξη των τιμών ακόμη και κατά 40%.

Στα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής ο τύπος θέρμανσης στου σπιτιού

Την ίδια στιγμή η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση φαίνεται πως έχουν επηρεάσει τα κριτήρια με τα οποία οι φοιτητές αναζητούν κατοικία.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Spitogatos Insights βάσει των αναζητήσεων που έκαναν μέσα στο καλοκαίρι οι φοιτητές σε ολόκληρη τη χώρα φαίνεται να έχουν ανάμεσα στα βασικά τους κριτήρια και τον τύπο της θέρμανσης του σπιτιού που πρόκειται να να ενοικιάσουν.

Οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναζητούν, μεταξύ άλλων, κατοικίες που τους προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, όπως να βρίσκονται από τον 1ο όροφο και πάνω καθώς ή και να διαθέτουν πόρτα ασφαλείας και συναγερμό.

Από την πλευρά τους όσοι έχουν εισαχθεί σε σχολές της περιφέρειας φαίνεται πως προτιμούν επιπλωμένες κατοικίες προκείμενου να αποφύγουν επιλέον έξοδα για τον «εξοπλισμό» του σπιτιού.

«Στροφή» στη συγκατοίκηση

Αρκετοί εκτιμάται πως θα είναι φέτος οι φοιτητές, που θα επιλέξουν τη συγκατοίκηση, αφενός για να μοιράζονται τα έξοδα και αφετέρου εξαιτίας των λίγων διαθέσιμων μικρών διαμερισμάτων.

Στην Αττική, σε περιοχές όπως Ζωγράφου, Γουδή και το Αιγάλεω που παραδοσιακά μένουν φοιτητές, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση του Spitogatos Insights, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης για διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια σε σχέση με εκείνη των διαμερισμάτων με ένα, είναι αυξημένη μόλις κατά 32% κατά μέσο όρο. Στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια είναι ακριβότερο κατά μόλις 28% σε σχέση με τη ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο κατά μέσο όρο.

Παράλληλα από έρευνα του Πανελλαδικό Δικτύου Ε-Real Estates προκύπτει ότι οιφοιτητές που επιλέγουν «εναλλακτικές» περιοχές στο κέντρο της Αθηνάς αντί για τις πιο «δημοφιλείς» μπορούν να βρουν διαμερίσματα άνω των 60 τμ, 2 υπνοδωμάτιων, κατάλληλα δηλαδή για συγκατοίκηση, με ενοίκιο από 500 έως 550 ευρώ κατά μέσο όρο. Το ίδιο ενοίκιο στις δημοφιλείς περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας αφορά μόνο μικρά δυαράκια ή επιπλωμένες γκαρσονιέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ