ΧΡΗΜΑ

Ράλι ανόδου στις τιμές των ξενοδοχείων - Ακριβότερο φέτος το κόστος διαμονής

Ράλι ανόδου στις τιμές των ξενοδοχείων - Ακριβότερο φέτος το κόστος διαμονής
Οι τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία πήραν την ανηφόρα ενώ η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα, κατέγραψε τις υψηλότερες αυξήσεις σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. pixabay

Ακριβότερα πληρώνουν τη διαμονή τους φέτος στα ξενοδοχεία της χώρας οι επισκέπτες καθώς οι τιμές των δωματίων κατέγραψαν σημαντική άνοδο σε σχέση με το καλοκαίρι προ πανδημίας το 2019, ανεβάζοντας το κόστος των διακοπών για τους Έλληνες και ξένους τουρίστες.

Η ενεργειακή κρίση έχει συμπαρασύρει τις τιμές όλων σχεδόν των προϊόντων και υπηρεσιών προς τα πάνω ενώ σε ό,τι αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις η πολύ αυξημένη ζήτηση το φετινό καλοκαίρι έπειτα από δύο χρονιές απωλειών λόγω της πανδημίας οδήγησε σε άνοδο των τιμών στις διανυκτερεύσεις.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας ανάλυσης τουριστικών δεδομένων Mabrian στα ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων στην Ελλάδα καταγράφηκαν οι υψηλότερες - σε σχέση με το 2019- αυξήσεις συγκριτικά με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Τον Αύγουστο οι ανατιμήσεις στις τιμές των δωματίων σε ξενοδοχεία 5 αστέρων ξεπέρασε ακόμη και το 130% σε σύγκριση με το αντίστοιχο μήνα του 2019. Η εταιρεία ανέλυσε τις τιμές ξενοδοχείων σε Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία Πορτογαλία, Ιταλία και στη χώρα μας τον Αύγουστο και τις συνέκρινε με τους τοπικούς ρυθμούς πληθωρισμού, αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία του 2022 με εκείνα του 2019.

Οι τιμές Ιούνιο και Ιούλιο

Την ίδια στιγμή, αυξημένες τιμές στα ξενοδοχεία καταγράφονται τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού και στα διαθέσιμα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Συγκεκριμένα τον Ιούνιο η μέση τιμή δίκλινου δωματίου των ξενοδοχείων ήταν στα 108 ευρώ, με τη μέση πληρότητα παράλληλα να φτάνει το 71%. Τον Ιούλιο, αντίστοιχα, η τιμή του δίκλινου έφτανε μεσοσταθμικά στα 131 ευρώ με μέση πληρότητα στο 81%.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Ιουλίου καταγράφηκε ετήσια αύξηση τη τάξεως του 20% σε ετήσια βάση στις τιμές των ξενοδοχείων ενώ η τιμή του πακέτου διακοπών αυξήθηκε κατά 11,4% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021.

Οι φετινές διακοπές αποδείχθηκαν ακριβή επιλογή για όσους τουλάχιστον αποφάσισαν να φύγουν έστω και για λίγες ημέρες και κυρίως για εκείνους που δεν διέθεταν δική τους κατοικία ή διέμειναν ως φιλοξενούμενοι. Πέραν των ανατιμήσεων στα δωμάτια των ξενοδοχείων, την ανηφόρα πήραν επίσης οι τιμές και στα ακτοπλοϊκά με την αύξηση να φτάνει το 35% φέτος ενώ ακριβότερες ήταν και οι υπηρεσίες, όπως στα καταστήματα εστίασης, τις παραλίες και τις τιμές της ξαπλώστρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ