ΧΡΗΜΑ

Χατζηδάκης: «Κουρελού» το ασφαλιστικό σύστημα - Το νομοσχέδιο έρχεται να εκλογικεύσει την κατάσταση

Χατζηδάκης: «Κουρελού» το ασφαλιστικό σύστημα - Το νομοσχέδιο έρχεται να εκλογικεύσει την κατάσταση
Χατζηδάκης: «Σημαντική θα είναι η αύξηση στις συντάξεις»

Για το ζήτημα των συντάξεων αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για ένα ασφαλιστικό σύστημα «κουρελού», λέγοντας ότι πολλές ρυθμίσεις έχουν γίνει ανά δεκαετίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν για παράδειγμα 1.040 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα.

«Προσπαθούμε να εκλογικεύουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την κατάσταση με το νομοσχέδιο», σημείωσε.

Για τους ένστολους είπε, πως υπήρχε το καθεστώς της μάχιμης 5ετίας, δηλαδή πληρώνουν κάποιες εισφορές και τους αναγνωρίζονται κάποια επιπλέον συντάξιμα χρόνια, αλλά υπήρχε μια διάκριση προ του 2011 και μετά.

«Είχαν μείνει εκτός κάποιοι άνθρωποι απ΄έξω και είναι προφανές, πως έπρεπε να γίνει μια ρύθμιση».

Έτσι, όλοι οι ένστολοι πλέον είτε σε ένοπλες δυνάμεις είτε στα σώματα ασφαλείας έχουν την ίδια ρύθμιση.

Για τις επικουρικές συντάξεις, είπε πως «μέχρι σήμερα, θα μπορούσαν ορισμένοι κλάδοι, όπως συμβολαιογράφοι, να πάρουν επικουρική μέχρι 25.000 ευρώ το μήνα. Έτσι μπήκε πλαφόν». Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης από τον ΕΦΚΑ δεν είχε βγει τέτοια σύνταξη, ωστόσο θα μπορούσε να εκδοθεί.

«Ο ΕΦΚΑ αυτές τις συντάξεις τις είχε στο περίμενε, γιατί βλέπανε οι υπάλληλοι ότι θα έβγαιναν τρελά ποσά και έτσι ήρθαμε να το αντιμετωπίσουμε και αυτό, όπως με το πλαφόν και στις κύριες», συνέχισε.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως πραγματικές εκκρεμότητες από όλες τις συντάξεις στο τέλος του Ιουλίου ήταν 35.000, τυπικά είναι 55.000, ωστόσο 20.000 δεν πρόκειται να βγουν άμεσα, καθώς υπάρχουν οφειλές και άλλα έγγραφα που απαιτούνται.

Το 2019 σημείωσε, βγήκαν όλη τη χρονιά 122.00, το 2021 εκδόθηκαν 224.000 και τώρα, στους επτά πρώτους μήνες του έτους, έχουν βγει 170.000.

Σε κάποιες συντάξεις που υπάρχουν περιπλοκές, υπάρχει μια σημείωση πως βγαίνουν με επιφύλαξη, όπως γινόταν και παλαιότερα και έρχεται ο ΕΦΚΑ και διορθώνεται μόνος του. Αυτό επισήμανε, όπως είπε, και σε συζήτηση που είχε με συνδικαλιστές.

Για τις επικουρικές σημείωσε πως μηδενίζοντας τις κύριες, «διευκολυνόμαστε και για τις επικουρικές καθώς έχουμε δυνάμεις να ρίξουμε στη μάχη. Υπάρχουν εκκρεμότητες, ωστόσο θα διευθετηθούν τους επόμενος μήνες».

Ο υπουργός υπενθύμισε πως οι συντάξεις από το 2020 και έπειτα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ο ΕΦΚΑ έχει το ασφαλιστικό ιστορικό, το στέλνει στον ασφαλισμένο. Το στέλνει στον ασφαλισμένο ο οποίος αν συμφωνεί προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες. Αν διαφωνεί κάνει τις παρατηρήσεις του, οι οποίες λαμβάνονται υπ όψιν και προχωρούν και πάλι οι διαδικασίες.

Το 82% των αιτήσεων τόνισε, πως έχουν εκδοθεί.

Για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού είπε πως οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν στην αρχή του έτους, θα γίνει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τα επιστημονικά ινστιτούτα και στο τέλος θα έρθει η κυβέρνηση και θα παρουσιάσει την πρότασή της. Ερωτώμενος εάν θα ανέλθει στα 751 ευρώ τελικά όπως ακούγεται είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει ακόμα.

Για την αύξηση στις συντάξεις τόνισε πως δεν εξαρτάται από δική του πρόταση, προσδιορίζεται από το νόμο.

«Είναι συνάρτηση της αύξησης του ΑΕΠ, που θα είναι σημαντική, και της αύξησης του τιμαρίθμου που θα είναι επίσης σημαντική. Αυτό το άθροισμα διαιρείται δια δύο και έτσι θα προκύψει η αύξηση», τόνισε.

Οι αυξήσεις πάντως είπε πως θα είναι σημαντικές για όλους και η πλειονότητα θα τις δε στην τσέπη τους.

Σημείωσε πως θα καταργηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για όλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ