ΧΡΗΜΑ

ΑΑΔΕ: Διπλά τέλη αυτοκινήτων για όσους «ξεφεύγουν» από την πληρωμή

ΑΑΔΕ: Διπλά τέλη αυτοκινήτων για όσους «ξεφεύγουν» από την πληρωμή
Τι προβλέπει ο νόμος Intime/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα θα είναι όσοι ξεφεύγουν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ στέλνει τον λογαριασμό στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που με τη χρήση του νόμου πήραν πίσω τις πινακίδες τους για έναν μήνα το καλοκαίρι πληρώνοντας τα ανάλογα τέλη κυκλοφορίας αλλά στη συνέχεια δεν κατέθεσαν ξανά τα υπόλοιπα αλλά συνέχισαν να κυκλοφορούν με το όχημά τους.

Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο των ετησίων τελών μετά την αφαίρεση του διπλάσιου των μηνιαίων τελών που έχουν καταβληθεί.

Σύμφωνα με το ισχύον νόμο ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος πρέπει να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση ημέρα.

Όταν θέσει το όχημα σε ακινησία εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης του οχήματος.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Τέλος ο νόμος επιτρέπει την άρση της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης άπαξ εντός του έτους με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος και το μέτρο της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με το μήνα διευκολύνει κυρίως ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού με υψηλά τέλη κυκλοφορίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ