ΧΡΗΜΑ

Φοιτητική στέγη: Ο «χάρτης» των διαθέσιμων κατοικιών στην Αθήνα–Ελάχιστες με ενοίκιο έως 300 ευρώ

Φοιτητική στέγη: Ο «χάρτης» των διαθέσιμων κατοικιών στην Αθήνα–Ελάχιστες με ενοίκιο έως 300 ευρώ
Μόλις 1 στις 10 κατοικίες έως 50 τ.μ και ενοίκιο μέχρι 300 ευρώ τον μήνα είναι διαθέσιμες προς ενοικίαση στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας INTIME / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται τη φετινή χρονιά η εύρεση κατοικίας για τους φοιτητές που αναζητούν σπίτι στην Αθήνα καθώς τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι λίγα και εκείνα που βρίσκουν τελικά, ενοικιάζονται σε υψηλές τιμές.

Η ζήτηση παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη φέτος καθώς, πέραν των πρωτοετών, στη «μάχη» της αναζήτησης κατοικίας έχουν μπει φέτος και φοιτητές προηγούμενων ετών που λόγω πανδημίας δεν προχώρησαν σε ενοικίαση ή αποχώρησαν από τα διαμερίσματα που ενοικίαζαν. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται διαρκώς οι ιδιοκτήτες που επιλέγουν να βάλουν τα μικρά διαμερίσματα που διαθέτουν στην πρωτεύουσα, σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο καλοκαίρι, όταν και ξεκίνησε το «σαφάρι» κατοικίας από τους φοιτητές, στις περιοχές του κέντρο της πρωτεύουσας, οι κατοικίες πάνω από τον πρώτο όροφο, έως 50 τ.μ που ήταν διαθέσιμες προς ενοικίαση, με ενοίκιο έως 300 ευρώ τον μήνα, αποτελούσαν μόλις το 12,47%, σύμφωνα με την έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates. Δηλαδή μόλις 1 στις 10 κατοικίες που απευθύνονταν σε φοιτητές κόστιζαν έως 300 ευρώ τον μήνα. Στην πλειονότητά τους δε, κυρίως γκαρσονιέρες από 21 έως 30 τμ.

Σε συγκεκριμένες γειτονιές μάλιστα, όπως το Κουκάκι, με βάση τα ίδια στοιχεία, καταγράφηκε μηδενική διαθεσιμότητα κατοικιών έως 35 τμ προς ενοικίαση.

Σχεδόν αντίστοιχη εικόνα με το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζουν και ο Πειραιάς με τη διαθεσιμότητα για διαμερίσματα με τις παραπάνω προδιαγραφές να φτάνει στο 11,76%, τα δυτικά προάστια με 14,29% ενώ στα νότια προάστια η διαθεσιμότητα για κατοικίες 50 τ.μ με ενοίκιο έως 300 είναι μόλις στο 2,52%.

04-09-21-image-631516d6595b6.jpg
Πηγή:Ε-Real Estates

Αντίθετα, περισσότερα είναι τα διαθέσιμα διαμερίσματα στις παραπάνω περιοχές, εάν κάποιος είναι διατεθειμένος να πληρώσει υψηλότερο ενοίκιο.

Συγκεκριμένα, στο κέντρο της Αθήνα για διαμέρισμα έως 50 τ.μ και ενοίκιο 401-500 ευρώ, καταγράφεται 58,35% διαθεσιμότητα, στα δυτικά προάστια για το ίδιο διαμέρισμα με μίσθωμα από 351-450 ευρώ, 63,49% διαθεσιμότητα, στα νότια προάστια 66,80% διαθεσιμότητα με ενοίκιο από 401 έως 500 ευρώ και στον Πειραιά 50,98% διαθεσιμότητα για ενοίκιο 301 έως 400 ευρώ.

Με τα παραπάνω δεδομένα στην αγορά και τις τιμές των ενοικίων στις περιοχές της Αττικής να έχουν αυξηθεί έως και 26% σε σχέση με πέρσι, αρκετοί φοιτητές επιλέγουν φέτος τη λύση της συγκατοίκησης. Ώστε να ενοικιάσουν μεγαλύτερα διαμερίσματα - αρκετές φορές μάλιστα σε περιοχές λιγότερο δημοφιλείς που έχουν χαμηλότερα ενοίκια- και να μοιράζονται τα μηνιαία έξοδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ