ΧΡΗΜΑ

Επίδομα θέρμανσης: Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για περισσότερους δικαιούχους

Επίδομα θέρμανσης: Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για περισσότερους δικαιούχους
To επίδομα θέρμανσης αναμένεται φέτος να καταβληθεί σε περισσότερους δικαιούχους INTIME / ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Αυξημένο σε σχέση με πέρσι και σε περισσότερους καταναλωτές, αναμένεται το επίδομα θέρμανσης που σχεδιάζει να καταβάλει η κυβέρνηση, ως αντιστάθμισμα ενεργειακή ακρίβεια με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωπα χιλιάδες νοικοκυριά τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Συγκεκριμένα, το επίδομα σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι φέτος αυξημένο τουλάχιστον κατά 20% για να ανέλθει από 168 εκατ. ευρώ πέρυσι σε επίπεδα πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, εξετάζεται η αύξηση των εισοδηματικών ορίων στα επίπεδα των 40.000 - 45.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας κάτι που σημαίνει ότι το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί σε περισσότερους δικαιούχους.

Αναμένεται επίσης, η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα ανοίξει νωρίτερα ώστε το επίδομα να έχει καταβληθεί προκαταβολικά στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Πάντως οι λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδιαμού θα «κλειδώσουν» τα επόμενα 24ωρα και αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι το επίδομα θέρμανσης που κυμαίνονταν από 100-750 ευρώ έλαβαν 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ με το μέσο ποσό της επιδότησης στα 200 ευρώ.

Επίσης, πέρυσι το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανερχόταν έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανερχόταν σε 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξανόταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβανόταν εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Επίσης η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας πέρυσι δεν μπορούσε να υπερβαίνει το ποσό των 180.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οικονόμου: Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του κόσμου

Σε σχετική προαναγγελία είχε προχωρήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο ΣΚΑΙ την Κυριακή. Όπως είπε: «Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, κάθε χρόνο έχουμε και περισσότερα χρήματα και διευρυμένη περίμετρο και φέτος δεν θα μπορεί να είναι διαφορετικά. Έχουμε αποδείξει ότι καταλαβαίνουμε απαιτήσεις και ανάγκες του κόσμου και ανταποκρινόμαστε σε αυτό».

Διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα για την ενεργειακής ακρίβεια θα είναι συνεχή για όσο διαρκέσει η κρίση την οποία παρομοίωσε με την πανδημία, καθώς όπως είπε είναι εξωγενής, προκαλεί οικονομικά προβλήματα και απαιτεί οικονομική στήριξη των πολιτών.

«Σε κάθε πτυχή του οικονομικού βίου των ανθρώπων, είτε αυτό αφορά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, είτε αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών πιέσεων στην καθημερινότητα, στο σούπερμάρκετ, στις αγορές του, είτε αφορά στη θέρμανσή του έχοντας πλήρη ενσυναίθηση των προβλημάτων, η κυβέρνηση κάθε δυνατότητα που υπάρχει με προσοχή για να μην τινάξουμε την οικονομία στον αέρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στήριξη και στις καταναλώσεις φυσικού αερίου

Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι βρίσκεται και η επιδότηση στους λογαριασμούς του φυσικού αέριου, οι τιμές του οποίου βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (παρά την ελαφρά αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών). Υπολογίζεται ότι από την επιδότηση θα καλυφθούν περίπου 700.000 νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

Προσφάτως ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας υπενθύμισε ότι πέρυσι τα νοικοκυριά είχαν στηριχθεί με αυξημένο επίδομα θέρμανσης και με επιδοτήσεις μέσα από τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου.

Οι επιδοτήσεις αυτές αναμένεται να ενταχθούν στο πακέτο των μέτρων στήριξης της ΔΕΘ και η μορφή της παρέμβασης θα πάρει σάρκα και οστά το αμέσως επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης εκκινεί στις 15 Οκτωβρίου.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από συνεννόηση των συναρμόδιων υπουργείων και αφού ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε συνάρτηση με την πορεία των δημόσιων οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ