ΧΡΗΜΑ

Μπαράζ μέτρων και επιδομάτων: Οι 11+1 εξαγγελίες που αναμένονται στη ΔΕΘ

Μπαράζ μέτρων και επιδομάτων: Οι 11+1 εξαγγελίες που αναμένονται στη ΔΕΘ
Η οριστικοποίηση του πακέτου παροχών από το οικονομικό επιτελείο θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες ΑΠΕ/ΜΠΕ - Φωτογραφία αρχείου

Με μια μεγάλη λίστα ενισχυτικών μέτρων και επιδομάτων ετοιμάζεται να ανέβει στο βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο με στόχο να «απαλύνει» το πλήγμα της ενεργειακής κρίσης στα ελληνικά νοικοκυριά, ωστόσο «ανοιχτός» παραμένει ο κατάλογος των εξαγγελιών, καθώς η κυβέρνηση θέλει να έχει μια πιο σφαιρική εικόνα του δημοσιονομικού χώρου πριν λάβει οριστικές αποφάσεις.

Η οριστικοποίηση του πακέτου παροχών από το οικονομικό επιτελείο θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, και ενδεχομένως να «μείνει» μέχρι και την τελευταία στιγμή, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την ανάπτυξη του β’ τριμήνου από την ΕΛΣΤΑΤ την Τετάρτη, τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, αλλά και την Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την Παρασκευή.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά ορισμένα από τα «σίγουρα» μέτρα, όπως είναι το Food Pass, το επίδομα θέρμανσης και το «βοήθημα» για το εισιτήριο μετακινήσεων στα ΜΜΜ, αν και χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή τους. Στα σίγουρα θεωρούνται και οι εξαγγελίες σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων. Κινήσεις που θεωρούνταν δεδομένες και είχαν προαναγγελθεί ανεξάρτητα από την κρίση στην ενέργεια.

Όπως είναι φυσικό δεν αποκλείονται οι «εκπλήξεις», καθώς όλα θα κριθούν στο τελευταίο λεπτό, όμως όπως έχει αναφέρει ήδη το cnn.gr, το μείγμα των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, που ενδεχομένως θα αγγίξουν τα 2,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει:

  • Επίδομα θέρμανσης με διευρυμένα κριτήρια

Την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση της περιμέτρου χορήγησής του επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου την Κυριακή.

  • Επιδότηση στους λογαριασμούς του φυσικού αέριου

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επιδότηση και για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, κάνοντας λόγο για περίπου 700.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο θέρμανσης. «Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους στην καρδιά του χειμώνα» πρόσθεσε.

  • Τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Η επιλογή του πρωθυπουργού για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους είναι μόνιμη παρέμβαση, δήλωσε σχετικά την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

  • Αύξηση κατώτατου μισθού

Δεδομένη θεωρείται η ανακοίνωση για την τρίτης κατά σειρά αύξηση των κατώτατων αποδοχών στα 751 ευρώ. Ήδη φέτος έχουν πραγματοποιηθεί δύο αυξήσεις. Η 1η τον Ιανουάριο στα 663 ευρώ και η 2η αύξηση κατά 7,5% ανεβάζοντας τον κατώτατο μισθό στα 713 ευρώ τον Μάιο.

  • Αύξηση των συντάξεων

Τέλος Μαρτίου ή τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να πληρωθεί η επικείμενη αύξηση των συντάξεων του 2023, η οποία θα ανέλθει στο 7% και αφορά περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους. Το τελικό ποσοστό της αύξησης θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού και την τελική διαμόρφωση του ποσοστού στις 31/12/2022.

  • Μείωση κατά το ήμισυ του τέλους επιτηδεύματος

«Ψαλίδι» στο μισό ή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος που επιβάλλεται σε όλους τους επαγγελματίες μελετά η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πάντως ότι διαμορφώθηκε μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος από το αναμενόμενο, όμως το συγκεκριμένο μέτρο δεν θεωρείται από τα «σίγουρα», καθώς ενδέχεται να… μεταφερθεί για το 2024.

  • Ρυθμίσεις για χρέη

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία σε έως 240 δόσεις αλλά και «κούρεμα» του χρέους υπό προϋποθέσεις έχουν οι οφειλέτες που θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, σύμφωνα με νέα εγκύκλιo της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα μειώνεται σε 10 χρόνια (από 20 σήμερα) ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

  • Νέα στεγαστική πολιτική με έμφαση στα νέα ζευγάρια

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κωστή Χατζηδάκη, η νέα στεγαστική πολιτική δεν θα αφορά μόνο τα ενοίκια, αλλά πιο προσιτή πρόσβαση των νέων ζευγαριών στην κατοικία. Όπως είπε, εξετάζονται ιδέες όπως αξιοποίηση της δημοσίας και της ιδιωτικής περιουσίας προς όφελος των νέων ζευγαριών, αλλά και επιδοτήσεις επιτοκίων.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που αναμένεται να υιοθετηθούν είναι η καταβολή άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή κατοικίας, η επιδότηση ενοικίου, αλλά και η ανέγερση συγκροτημάτων κατοικιών σε πρώτη φάση με κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή της η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ).

  • Fuel Pass 3

Τελευταία ευκαιρία να υποβάλλουν αίτηση για το Fuel Pass 2 είχαν οι ενδιαφερόμενοι μέχρι την Πέμπτη 1/9, καθώς έληξε η προθεσμία και για τον δεύτερο κύκλο επιδότησης στα καύσιμα. Το ενδεχόμενο για Fuel Pass 3 δεν έχει αποκλειστεί, όμως δεν φαίνεται να είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ενόψει των αυξημένων αναγκών του χειμώνα.

  • Μείωση τιμής στα εισιτήρια ΜΜΜ

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Οικονόμου, ανάμεσα στα όσα εξετάζει η κυβέρνηση είναι και ένα «γερμανικό» σχέδιο μείωσης της τιμής των εισιτηρίων στα ΜΜΜ, πιθανόν με μείωση της τιμής της μηνιαίας κάρτας για τις μετακινήσεις των πολιτών.

  • Επιταγή ακρίβειας ή Food Pass

Η χορήγηση της νέας επιταγής ακρίβειας προβλέπεται για τα Χριστούγεννα και αναμένεται να φτάνει κλιμακωτά έως τα 200 ευρώ, προκειμένου να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και εκείνοι που ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως άτομα με αναπηρία και ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Όμως σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες όπως αναφέρονται στο πρωτοσέλιδο των «Νέων», εξετάζεται το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη επιταγή να γίνει «Food Pass», δηλαδή μια έκτακτη χορήγηση ενίσχυσης ύψους 300 ευρώ σε περίπου 1 εκατομμύριο καταναλωτές. Πρόκειται για ένα στοχευμένο βοήθημα που θα αφορά στην κάλυψη των αναγκών για τρόφιμα

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να δοθούν και ξεχωριστά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ