ΧΡΗΜΑ

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Χορηγήθηκαν voucher σε 111.000 παιδιά

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Χορηγήθηκαν voucher σε 111.000 παιδιά
Για την φετινή εκπαιδευτική χρονιά καταγράφηκε αύξηση του προϋπολογισμού του σχετικού προγράμματος στα 333 εκατ. ευρώ, από 270 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. ΥΠΕΘΑ (Φωτογραφία αρχείου)

«Ανάσα» για χιλιάδες οικογένειες αποτελεί το πρόγραμμα voucher εγγραφής για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, καθώς χορηγήθηκαν συνολικά 180.000 κουπόνια για βρέφη, νήπια, παιδιά δημοτικού και ΑμεΑ.

Από αυτά, τα 111.000 voucher δόθηκαν για την εγγραφή παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, για την περίοδο 2022-2023, αριθμός αυξημένος κατά 32% σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για την φετινή εκπαιδευτική χρονιά καταγράφηκε αύξηση του προϋπολογισμού του σχετικού προγράμματος στα 333 εκατ. ευρώ, από 270 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019.

Μάλιστα, όσον αφορά στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ), όπου διατηρήθηκαν οι ίδιοι δικαιούχοι με πέρυσι, φτάνοντας τα 60.000 κουπόνια, αναμένεται να δοθεί πρόσθετο ειδικό κονδύλι 5 εκατ. ευρώ, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), για την κάλυψη της μεγάλης ζήτησης που σημειώνεται.

Πιο αναλυτικά, η υπερβάλλουσα ζήτηση στα ΚΔΑΠ θα αντιμετωπιστεί με τέσσερις τρόπους:

  • Πρώτον, με τη διάθεση πρόσθετου ειδικού κονδυλίου 5 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δοθεί μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).
  • Δεύτερον, με τη νέα κατανομή αδιάθετων vouchers στις αρχές του 2023
  • Τρίτον, με επιπλέον ενίσχυση από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ώστε να χορηγηθούν πάνω από 10.000 vouchers για τις συγκεκριμένες δομές.
  • Τέταρτον και κυριότερον, με την επέκταση του ολοήμερου σχολείου, ένα πρόγραμμα που προωθείται αμέσως από το Υπουργείο Παιδείας με χρηματοδότηση κατά 50% από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καλύπτει τις ίδιες ηλικίες και αφορά δεκάδες χιλιάδες παιδιά.

Παράλληλα διευκρινίζεται πως:

• Η δυνατότητα ενεργοποίησης των vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι έως 2 Μαΐου 2023.

• Για τα ΚΔΑΠ η προθεσμία αυτή καλύπτει το χρονικό διάστημα έως και την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει σε νέα κατανομή των αδιάθετων vouchers στις αρχές του 2023 εντάσσοντας στο πρόγραμμα νέους δικαιούχους.

Όσον αφορά στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, voucher λαμβάνουν όλα τα παιδιά με αναπηρία ανεξαρτήτως του εισοδήματος της οικογένειάς τους. Φέτος αυτό αφορά περίπου 9.000 παιδιά, τη στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός για το 2019 ήταν 4.500, αύξηση που αγγίζει το 50%.

Η αλλαγή σε επαγγελματικά και εισοδηματικά κριτήρια ένταξης - Παραδείγματα

Τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών είναι αυξημένα κατά 6.000 ευρώ σε σχέση με το 2019, όπως φαίνεται και από τα ενδεικτικά παραδείγματα που παραθέτει το υπουργείο Εργασίας:

Παράδειγμα 1

Μια οικογένεια με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000€ φέτος λαμβάνει voucher, ενώ το 2019 για να το λάβει έπρεπε το εισόδημά της να είναι κάτω από 27.000 ευρώ.

Παράδειγμα 2

Μια οικογένεια με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 36.000 ευρώ φέτος λαμβάνει voucher, ενώ το 2019 για να το λάβει έπρεπε το εισόδημά της να είναι κάτω από 30.000 ευρώ.

Τέλος, το υπουργείο κάνει λόγο για «διόρθωση» μιας αδικίας ετών, καθώς πλέον δίνεται η δυνατότητα και σε εργαζομένους στον δημόσιο τομέα να μπορούν να πάρουν από φέτος κουπόνια και για ΚΔΑΠ και όχι μόνο για βρεφονηπιακούς σταθμούς (δυνατότητα που ισχύει από το 2020).

Επομένως, ανεξαρτήτως του αν ο εργοδότης είναι ο ιδιώτης ή το Δημόσιο, ο εργαζόμενος έχει πια την ίδια ευκαιρία να πάρει κουπόνια για όλες τις κατηγορίες δομών, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ