ΧΡΗΜΑ

Νέες ανώτατες τιμές στα σχολικά κυλικεία - Πόσο θα κοστίζουν τοστ, τυρόπιτα, νερό

Νέες ανώτατες τιμές στα σχολικά κυλικεία - Πόσο θα κοστίζουν τοστ, τυρόπιτα, νερό
Με τη νέα απόφαση τροποποιούνται οι  ανώτατες προκαθορισμένες τιμές για τα κυλικεία, εντός των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. ΙΝΤΙΜΕ

Αλλάζουν οι ανώτατες τιμές πώλησης σε προϊόντα που διατίθενται στα σχολικά κυλικεία, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ημερήσια και νυχτερινά), σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης που τροποποιεί την προηγούμενη που βρισκόταν σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση επισημαίνεται η ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας καθώς και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς ενώ λαμβάνεται υπόψη ότι «κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο 2021 έως και τον Ιούλιο 2022 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών που επηρεάζει το κόστος παραγωγής και κτήσης των ειδών που προσφέρονται από τα κυλικεία που λειτουργούν εντός σχολικών μονάδων και προσφέρονται στους καταναλωτές με ρυθμισμένο ανώτατο όριο τιμής, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία Ιουλίου 2022 της ΕΛΣΤΑΤ και ειδικότερα των κωδικών COICOP5: 01113 «Ψωμί», 01114 «Άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής», 01221 «Μεταλλικό - Ανθρακούχο νερό» και 01223 «Χυμοί φρούτων».

Σημειώνεται ακόμη ότι για τον καθορισμό των ανωτάτων τιμών πώλησης ελήφθησαν υπόψη τα κόστη κτήσης των εν λόγω ειδών, τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων καθώς και η επίτευξη ενός ικανοποιητικού καθαρού κέρδους από τις επιχειρήσεις αυτές.

Αναλυτικά:

Η ανώτατη τιμή για σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων) διαμορφώνεται στα 1,20 ευρώ από 1,10 ευρώ που ήταν σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση.

Για σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας ελαιολάδου και άλλων) διαμορφώνεται στα 1,50 ευρώ από 1,35 ευρώ.

Στο κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό, σε ατομική συσκευασία τουλάχιστον 95 γραμμαρίων η ανώτατη τιμή πλέον είναι στα 0,60 ευρώ από 0,50 ευρώ.

Η τυρόπιτα ή πίτα λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 140 γρ. η ανώτατη τιμή πώλησης καθορίζεται στα 1,30 ευρώ, από 1,20 ευρώ.

Το εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου από 0,35 διαμορφώνεται στα 0,40 ευρώ, ως ανώτατη τιμή πώλησης.

Ο πίνακας με τις νέες ανώτατες τιμές:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ