ΧΡΗΜΑ

ΦΠΑ με αυτοματοποιημένη αξιολόγηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επιστροφή

ΦΠΑ με αυτοματοποιημένη αξιολόγηση: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επιστροφή
Επίσπευση επιστροφής ΦΠΑ από την ΑΑΔΕ Pixabay

Τη διαδικασία για την αυτοματοποιημένη αξιολόγηση των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ για τις δαπάνες που πραγματοποιούν στην Ελλάδα επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε άλλο κράτος- μέλος, προσδιορίζει απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή.

Η απόφαση Πιτσιλή αναφέρει πως για τις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ για τις δαπάνες που πραγματοποιούν στην Ελλάδα επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε άλλο κράτος- μέλος, και για όλες τις νέες αιτήσεις, θα διενεργείται αυτόματη αξιολόγηση τους με την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου (Risk Analysis).

Η διαδικασία της αυτοματοποιημένης αξιολόγησης των αιτήσεων θα διενεργείται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «Επιστροφές ΦΠΑ σε μη Εγκατεστημένους (VAT Refunds)» αυτόματα την πρώτη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα και περιλαμβάνει τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν παραληφθεί μέχρι την ημέρα αυτή. Εξαιρετικά, στην περίπτωση τεχνικής αδυναμίας του συστήματος η διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου θα εκκινεί μετά την αποκατάσταση της τεχνικής αδυναμίας του συστήματος και περιλαμβάνει τις εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν παραληφθεί μέχρι την ημέρα αυτή.

Για τις αιτήσεις που περιλαμβάνονται στην κατηγορία με την ένδειξη «Αιτήσεις με αυτόματη έγκριση», δημιουργείται ηλεκτρονικός κατάλογος με τον αριθμό αναφοράς κάθε αίτησης και τα εγκριθέντα προς επιστροφή ποσά και εν συνεχεία εκδίδεται μία συγκεντρωτική απόφαση επιστροφής.

Για τις αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ που περιλαμβάνονται στην κατηγορία με την ένδειξη «Αιτήσεις για μερική εξέταση» διενεργείται εξέταση μέρους εκ του συνόλου των παραστατικών που αφορούν την αίτηση και εν συνεχεία εκδίδονται αποφάσεις επιστροφής.

Για τις αιτήσεις που περιλαμβάνονται στην κατηγορία με την ένδειξη «Αιτήσεις για πλήρη εξέταση» διενεργείται πλήρης εξέταση των παραστατικών που αφορούν στην αίτηση.

Για τις αιτήσεις που περιλαμβάνονται στην κατηγορία με την ένδειξη «Αιτήσεις με αυτόματη έγκριση», θα εξάγεται δείγμα ποσοστού 2% επί των αιτήσεων που πληρώθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και θα διενεργείται πλήρης εξέταση αυτών.

Για τις αιτήσεις που περιλαμβάνονται στην κατηγορία με την ένδειξη «Αιτήσεις για μερική εξέταση» θα εξάγεται δείγμα ποσοστού 5% επί των αιτήσεων που πληρώθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος και θα διενεργείται πλήρης εξέταση αυτών.

Τέλος, η απόφαση Πιτσιλή αναφέρει πως με εισήγηση της αρμόδιας αρχής τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου που εφαρμόζονται με την ως άνω διαδικασία, θα επαναξιολογούνται και θα τροποποιούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ