ΧΡΗΜΑ

Μπαράζ ανατιμήσεων στα τρόφιμα – Προβληματισμός για τις τιμές σε κρέας και γαλακτοκομικά

Μπαράζ ανατιμήσεων στα τρόφιμα – Προβληματισμός για τις τιμές σε κρέας και γαλακτοκομικά
Σημάδια αποκλιμάκωσης των τιμών σε βασικές κατηγορίες όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας δεν φαίνονται, προς το παρόν, στον ορίζοντα pixabay

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, νέες αυξήσεις καταγράφονται και τον Σεπτέμβριο ενώ σημάδια αποκλιμάκωσης σε βασικές κατηγορίες όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας δεν φαίνονται, προς το παρόν, στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην κατηγορία διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκε κατά 13,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι και κατά 1,3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Μέσα σε έναν μήνα, από Ιούλιο έως Αύγουστο οι κατηγορίες τροφίμων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις ήταν τα παγωτά με 6,2%, σάλτσες και καρυκεύματα με 5%, αλλαντικά με 3,9% και γαλακτομικά - αβγά με 2,5%.

Σε ετήσια βάση, από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται σε:

Έλαια και λίπη: 25,5%

Ψωμί και δημητριακά: 18,5%

Γαλακτοκομικά και αυγά: 18%

Κρέατα: 17,1%

Καφές-κακάο-τσάι:12,5%

Νέες ανατιμήσεις σε γαλακτοκομικά και κρέατα

Κι ενώ τα τιμολόγια που παραλαμβάνουν τα καταστήματα τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ περιλαμβάνουν διαρκώς αυξημένες τιμές σε διάφορους κωδικούς προϊόντων, ο προβληματισμός για τις ανατιμήσεις σε κατηγορίες όπως τα γαλακτοκομικά και τα κρέατα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Το κόστος της ενέργειας που έχει προκαλέσει εκτόξευση των τιμών των ζωοτρόφων οδηγεί σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους. Πολλά ζώα υποσιτίζονται ενώ άλλα οδηγούνται σε σε σφαγή με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής γάλακτος και την άνοδο των τιμών όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι ελλείψεις σε γάλα οι οποίες επηρεάζουν την πορεία των τιμών, είναι προς το παρόν της τάξεως του 5%, ωστόσο το γεγονός ότι η κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί προς το παρόν, φέρνει νέες ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα όπως είχε επισημάνει στο CNN Greece ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος.

Αντίστοιχη είναι εικόνα και στα κρέατα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ελλάδος, Σάββας Κεσίδη να σημειώνει στο CNN Greece ότι το αυξημένο - έως και 85%- κόστος των ζωοτρόφων φέρνει συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων, στις οποίες μάλιστα δεν αναμένεται άμεσα να μπει «φρένο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ