ΧΡΗΜΑ

ΔΕΘ 2022: Οι κερδισμένοι του «πακέτου» 5,5 δισ. ευρώ – Τα 21 μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης

ΔΕΘ 2022: Οι κερδισμένοι του «πακέτου» 5,5 δισ. ευρώ – Τα 21 μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός μίλησε για συνολικά 21 μέτρα, οκτώ μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του 2022, 12 αλλαγές μέχρι το τέλος του 2023, αλλά ένα σχέδιο έξι σημείων για τη στέγη των νέων INTIME - ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι φοιτητές, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι κατηγορίες των πιο ευάλωτων πολιτών είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των οκτώ «άμεσων» μέτρων που ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ του Σαββάτου. Την ίδια ώρα, από τη δέσμη μέτρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ που θα εφαρμοστούν σε βάθος χρόνου μεγάλο μερίδιο της «πίτας» έχουν ο εργασιακός κλάδος και η τόνωση των επιχειρήσεων.

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός μίλησε για συνολικά 21 μέτρα, - οκτώ μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του 2022, δώδεκα αλλαγές μέχρι το τέλος του 2023, αλλά ένα σχέδιο έξι σημείων για τη στέγη των νέων - τα οποία θα εφαρμοστούν σε τρεις χρονικούς κύκλους.

Μεταξύ αυτών, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για έκτακτη οικονομική ενίσχυση, επίδομα θέρμανσης και «ψαλίδισμα» - κατά 40% τελικά - τωνασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα φθηνής στέγης προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει μια σειρά από οικονομικά κίνητρα και επιδόματα για μίσθωση και αγορά οικονομικότερης κατοικίας. Στην μακρά λίστα περιλαμβάνεται και αναβίωση του προγράμματος «Εστία», ως «Εστία 2» με νέους όρους και κριτήρια αλλά και ένα σύστημα «κοινωνικής αντιπαροχής» για τα δημόσια ακίνητα.

Τα 8 μέτρα άμεσης εφαρμογής

 1. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση: Συνολικά 2.300.000 ευάλωτοι συμπολίτες θα λάβουν το επίδομα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 250 ευρώ, το οποίο θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Όπως διευκρινίστηκε, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση.
 2. Φοιτητικό επίδομα στέγασης: Μέχρι το τέλος της χρονιάς προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 500 ευρώ, για τη διευκόλυνση των φοιτητών. Συγκεκριμένα, από τα 1.000 το φοιτητικό επίδομα στέγασης θα φτάσει στα 1.500 ευρώ, ενώ για τους δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.
 3. Επίδομα θέρμανσης: Διεύρυνση των κριτηρίων και του συνολικού κονδυλίου στα 300 εκατομμύρια ευρώ ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το επίδομα θέρμανσης, μέτρο που αφορά περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Παράλληλα, προβλέπεται διπλασιασμός του επιδόματος για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης.
 4. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, από αύριο και έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.
 5. Αγροτική επιδότηση: Για τον πρωτογενή τομέα, για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους θα καταβληθεί επιδότηση στους αγρότες 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.
 6. Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή»: Οι δικαιούχοι του προγράμματος αυξάνονται, στο εξής, κατά 200.000, καθώς θα διατεθούν επιπλέον 140 εκατ. ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα, γίνονται κινήσεις για την χρηματοδότηση 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Θα χρηματοδοτηθούν Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα ανακοινωθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης.
 7. Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»: Κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, κυρίως μέσα από τη διεύρυνση του προγράμματος, ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους, με στόχο κυρίως την ηθική τόνωση των πολιτών που δεν κατάφεραν να πάνε διακοπές, αλλά και την οικονομική τόνωση περιοχών κατά τον χειμώνα. Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τη νέα σεζόν, θα εγκριθούν πρόσθετα κονδύλια, τα οποία θα διατεθούν ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως τον Μάρτιο του 2023.
 8. Ένοπλες Δυνάμεις: Διευθετούνται αμέσως μια σειρά από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης και η επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.

Η μόνιμες παρεμβάσεις από τον Ιανουάριο του 2023

 • Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.
 • Καταργείται για πάντα και για όλους -δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους- η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, μέτρο που ανακουφίζει σχεδόν 2,7 εκατ. φορολογούμενους. Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους που ξεκινούν από 22 ευρώ και ξεπερνούν ακόμη και τα 676 ευρώ το χρόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών. Παράλληλα, στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και τη θέσπιση για πρώτη φορά Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων. Πρακτικά, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ. Και ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.
 • Ααυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%. Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους, όχι από την αύξηση των συντάξεων, η οποία θα περιορίσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς, αλλά από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, καθώς μιλάμε κυρίως για συνταξιούχους με υψηλότερες συντάξεις.
 • Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά περίπου 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους.
 • Ξεκινά, όμως, και η αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Και με στόχο την εφαρμογή του από 1/1/2024.
 • Για τη στήριξη της οικογένειας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις νέες μητέρες, επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
 • Ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού. Η παράταση των μειωμένων συντελεστών έως τον Ιούνιο του 2023 αναμένεται να διευκολύνει τις επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών, που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση αλλά και τις ευρύτερες παρενέργειες στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
 • Σε αναστολή παραμένει και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024, ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος. Οι άνθρωποι της κτηματαγοράς προβλέπουν σημαντική αύξηση στην έκδοση νέων ιδιωτικών οικοδομικών αδειών τους επόμενους μήνες και όπως λένε η συγκεκριμένη αναστολή του ΦΠΑ αποτελεί πολύ βασικό σύμμαχο και κίνητρο για τον εκάστοτε κατασκευαστή – επενδυτή που επιθυμεί να επενδύσει στην ελληνική κτηματαγορά.
 • Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.
 • Από 1/1/2023, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως. Χρήματα που θα μεταφραστούν σε έργα για όλους.
 • Με τη νέα χρονιά ξεκινά και η διαδικασία για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, όπως το κάναμε δύο φορές μέχρι σήμερα. Σκοπός μας είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023.

Πρόγραμμα Φθηνής Στέγης

Προϋπολογισμός 1,8 δισ. ευρώ προβλέπεται για τη στέγαση πολιτών μέχρι 39 ετών, φοιτητών και ευάλωτων νοικοκυριών, το οποίο θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες.

Όπως ανακοινώθηκε, οι δράσεις για τη μίσθωση σπιτιού με οικονομικότερο ενοίκιο θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα. Ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Συγκεκριμένα:

 • Ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.
 • Εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος και 125 εκατ. από τις τράπεζες. Σκοπός είναι να υπάρξει πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από χιλιάδες συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια. Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε. «Θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα δανείων. Θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε πάρα πολύ χαμηλό, μηδενικό επιτόκιο από 10.000 συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών σε περιοχές που υπάρχουν παλιά κτήρια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 • Προκειμένου να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργείται πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.
 • Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.
 • Θεσμοθετείται επίσης για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια η «κοινωνική αντιπαροχή»: Το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.
 • Επίσης, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden VISA από 250.000 στα 500.000 ευρώ.
 • Τέλος, τον Δεκέμβριο ξεκινά το Πρόγραμμα «Εστία 2». Το Δημόσιο θα μισθώσει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα για να τα διαθέσει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, αναμένεται η εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ