ΧΡΗΜΑ

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν «bonus» στις απολαβές τους το 2023

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν «bonus» στις απολαβές τους το 2023
Μεγαλύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε λόγω πληθωρισμού και ρυθμού ανάπτυξης η αύξηση των συντάξεων δήλωσε ο πρωθυπουργός INTIME

Αυξήσεις θα δει μέσα στο 2023 μεγάλη μερίδα συνταξιούχων σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ.

Ερωτηθείς κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Η αύξηση των συντάξεων του 2023 θα είναι της έκτασης που προσδιορίζεται από το νόμο αλλά μεγαλύτερη απ’ ό,τι περιμέναμε λόγω πληθωρισμού και ρυθμού ανάπτυξης».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι η αύξηση θα επιβληθεί στο μεικτό ποσό της σύνταξης.

«Αλλά θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, υπάρχει η προσωπική διαφορά, η οποία προστατεύει τις συντάξεις από τη μείωσή τους και ότι οι συνταξιούχοι που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα δουν αύξηση συντάξεων. Αλλά η αύξηση θα τρώει την προσωπική διαφορά μέχρι που θα μηδενιστεί για να δουν αύξηση συντάξεων στην επόμενη αύξηση.

»Αντίθετα, οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά θα δουν αμέσως μια αύξηση της τάξης του 6%, μπορεί και μεγαλύτερη».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι περισσότεροι από 1,5 εκατ. συνταξιούχοι υπολογίζεται ότι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αύξηση στις συντάξεις μπορεί να είναι και άνω του 6% και συμπλήρωσε ότι τίποτα δεν εμποδίζει κάποιον συνταξιούχο εκτός από την αύξηση στη σύνταξη να πάρει και κάποιο άλλο επίδομα, για παράδειγμα, της θέρμανσης ή το επίδομα των 250 ευρώ, αν το δικαιούται».

Τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ θα εξειδικευτούν σταδιακά από τους αρμόδιους υπουργούς και πως τα μέτρα που αφορούν στο δικό του υπουργείο είναι μια επανάληψη της βοήθειας που δόθηκε και πέρυσι τα Χριστούγεννα.

Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι, πριν από ένα χρόνο οι εκκρεμείς συντάξεις ήταν 130.000. Όσον αφορά τις καθυστερήσεις που υπήρχαν στην απονομή συντάξεων σχολίασε ότι ορθώς ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν ντροπή και πρόσθεσε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, αυτή τη στιγμή έχουμε 35.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις.

Πρόσθεσε ακόμη ότι, το βάρος θα δοθεί στις επικουρικές συντάξεις. Ενώ για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών είπε ότι θα περάσει το ταχύτερο δυνατόν νομοθετική διαταξη, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ.

Σχετικά με τον αύξηση στον κατώτατο μισθό, τόνισε ότι θα ληφθούν υπόψη οι ανάγκες εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός μίλησε για μονιμοποίηση της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, εξήγησε, γιατί συνεισέφερε και στην αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και στο να υπάρξει κίνητρο για προσλήψεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ