ΧΡΗΜΑ

Ανοίγει τα χαρτιά της η κυβέρνηση για τους νέους λογαριασμούς ρεύματος

Ανοίγει τα χαρτιά της η κυβέρνηση για τους νέους λογαριασμούς ρεύματος
Όπως έχει κάνει γνωστό ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου και οι ενισχύσεις θα συνδέονται με το μέγεθος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας Pixabay

Εντός της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να φανερώσει τις προθέσεις της η κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο που οι ενισχύσεις που έχει ανακοινώσει, καθώς και το υπό διαμόρφωση σύστημα κινήτρων - αντικινήτρων για την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος, θα «μεταφραστούν» στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στο ρεύμα η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή και θα αυξάνεται όσο μειώνεται η κατανάλωση με τη σύγκριση να γίνεται με την κατανάλωση τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς.

Όπως έχει κάνει γνωστό ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου και οι ενισχύσεις θα συνδέονται με το μέγεθος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο μοντέλο θα προβλέπει τρεις κλιμακωτές επιδοτήσεις και ένα μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Νέων», τα τρία κλιμάκια θα ξεκινούν από τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση (πρώτο), το δεύτερο θα περιλαμβάνει ένα εύρος ενδιάμεσης κατανάλωσης και το τρίτο τις υπόλοιπες κιλοβατώρες υψηλότερης κατανάλωσης.

Επιπλέον, θα υπάρχει έξτρα επιδότηση με μείωση κατά 15% της κατανάλωσης ρεύματος. Συγκεκριμένα, θα προβλέπει ότι όσοι καταναλωτές ανήκουν στο κλιμάκιο (τρίτο) της υψηλότερης κατανάλωσης ρεύματος και κάψουν κατά 15% λιγότερες κιλοβατώρες από πέρυσι θα παίρνουν έξτρα επιδότηση. Τέτοια ώστε να φτάνουν στο ύψος του δεύτερου κλιμακίου.

Εκείνοι που ανήκουν στο δεύτερο κλιμάκιο κατανάλωσης και εξοικονομήσουν ενέργεια επίσης κατά 15% θα πάρουν ενίσχυση ώστε να απολαύσουν το ύψος της επιδότησης του πρώτου κλιμακίου.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πήχης για τη ενισχυμένη επιδότηση το πιθανότερο είναι να τοποθετηθεί στις 300-350 κιλοβατώρες το μήνα.

Εν αναμονή ανακοινώσεων για το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα, με αγωνία περιμένουν οι καταναλωτές τις ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις σε καύσιμα και ενέργεια για να καταλήξουν στον πιο προσιτό τρόπο θέρμανσης.

Σχετικά, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε το Σάββατο: «Σε ό,τι αφορά την επιδότηση στο φυσικό αέριο θα είναι γενναία, όπως γενναία είναι όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει μέχρι τώρα. Όμως η αύξηση στο φυσικό αέριο θα είναι τόσο πολύ μεγάλη, που και με την επιδότηση το φυσικό αέριο θα είναι ακριβό», διευκρίνισε, ζητώντας από τους πολίτες να βρουν εναλλακτικές θέρμανσης.

Σχετικά με την επιδότηση των περίπου 700.000 καταναλωτών φυσικού αερίου, οι πληροφορίες των «Νέων» θέλουν την κυβέρνηση να ακολουθεί το ίδιο μοντέλο επιχορήγησης με εκείνο των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν την προσεχή εβδομάδα, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συζητώντας στο Προεδρικό Μέγαρο με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός επισήμανε:

«Είχαμε όπως γνωρίζετε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στη Θεσσαλονίκη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο το πλήρες πρόγραμμα της κυβέρνησης για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις εξαιρετικά δύσκολες επιπτώσεις ενός σκληρού χειμώνα ο οποίος έρχεται μπροστά μας. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, αποκλειστικός υπεύθυνος για αυτή την κρίση είναι η Ρωσία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία έχει οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε πρωτόγνωρα ύψη και γι’ αυτό και είναι υποχρέωσή μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Σε εθνικό επίπεδο όπως γνωρίζετε έχουμε ήδη ξεδιπλώσει ένα σχέδιο στήριξης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο στην πράξη εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής και θέσαμε πρώτοι στην Ευρώπη σε λειτουργία ένα μηχανισμό ανακύκλωσης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία τα διοχετεύουμε στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και με τη στήριξη του προϋπολογισμού μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να στηρίξουμε τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα τα οποία θα είναι λογικά. Υψηλότερες από ότι ήταν στο παρελθόν, πολύ χαμηλότερες όμως από αυτές που είδαν αρκετοί καταναλωτές πέρσι το χειμώνα».

Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Όμως δεν μπορούμε προφανώς να σταματήσουμε εκεί. Πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις και στα υπόλοιπα καύσιμα, και στο φυσικό αέριο θα γίνουν συγκεκριμένες εξαγγελίες την επόμενη εβδομάδα για την επιδότηση την οποία δρομολογούμε για εκείνους τους καταναλωτές οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο και δεν μπορούν και θα είναι και οι περισσότεροι, και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Αλλά και για παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στο πετρέλαιο θέρμανσης με μια επιδότηση στην αντλία η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων όπως πια μας επιβάλει και η ΕΕ να κάνουμε με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της. Και σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε βέβαια το εξαιρετικά διευρυμένο επίδομα θέρμανσης το οποίο λαμβάνουν όλοι με κριτήρια όπως ξέρετε γεωγραφικά και εισοδηματικά. Αυτό μας δίνει ένα πλαίσιο προστασίας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες συνέπειες του χειμώνα τον οποίο έχουμε μπροστά μας.

»Ταυτόχρονα εξακολουθούμε να εργαζόμαστε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να υπάρχει μια πιο δραστική παρέμβαση. Λυπάμαι διότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να συμφωνήσουμε τα κράτη μέλη αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πιο δραστική λύση που δεν θα ήταν άλλη από την επιβολή ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου συνολικά το τονίζω, όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο αλλά στο φυσικό αέριο συνολικά μέσω του δείκτη TTF στην Ευρώπη, θα εξακολουθούμε να επιχειρηματολογούμε υπέρ αυτής της λύσης η οποία πιστεύω ότι θα έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους κερδοσκόπους της αγοράς του φυσικού αερίου ότι θα πρέπει επιτέλους να συνετιστούν και να αλλάξουν τις πρακτικές τους», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δρομολογούμε επιδότηση για τους καταναλωτές που είναι εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και παρεμβάσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης με μία επιδότηση στην αντλία. Θα γίνουν συγκεκριμένες εξαγγελίες την ερχόμενη εβδομάδα.
Μία παρατήρηση μόνο γιατί έχετε απόλυτο δίκιο που στέκεστε στην ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτή πια είναι μία εθνική προσπάθεια η οποία πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα. Ξεκινώντας από το δημόσιο αλλά κάθε νοικοκυριό έχει το ίδιο συμφέρον να εξορθολογήσει τη χρήση ενέργειας ώστε να μειώσει την επιβάρυνση και το κόστος που αυτό σημαίνει για το κάθε ελληνικό σπίτι.

»Γι’ αυτό και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής θα δίνει κίνητρα στους πολίτες με πρόσθετη ουσιαστικά μειωμένη τιμή σε περίπτωση που πετύχουν πολύ συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης. Και γι’ αυτό και επιμένουμε τόσο πολύ να στηρίζουμε προγράμματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον ενεργειακό εξοπλισμό των σπιτιών ή το πρόγραμμα το οποίο είναι εξαιρετικά επιτυχημένο της αντικατάστασης των συσκευών διότι για παράδειγμα ένα καινούργιο κλιματιστικό σε σχέση με ένα παλιό μπορεί να πετύχει εξοικονόμηση της τάξης του 30% έως 40% και τα προγράμματα αυτά έχουν αγκαλιαστεί από τους πολίτες και πήραμε την απόφαση από τον κρατικό προϋπολογισμό να προσφέρουμε περισσότερους πόρους.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ