ΧΡΗΜΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Φθηνότερα τιμολόγια, αλλαγές στην επιδότηση

Ηλεκτρικό ρεύμα: Φθηνότερα τιμολόγια, αλλαγές στην επιδότηση
H μέση τιμή της κιλοβατώρας που αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο οι πάροχοι ρεύματος θα κυμανθεί πέριξ των 0,6 ευρώ ή κατά τι υψηλότερα Unsplash

Χαμηλότερα σε σχέση με το Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που θα ανακοινώσουν αύριο, Τρίτη, οι προμηθευτές ρεύματος για τον Οκτώβριο. 

Ταυτόχρονα όμως, αλλαγές αναμένονται και στην κρατική επιδότηση, η οποία και αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη, υιοθετώντας για πρώτη φορά κλίμακες ανάλογα με την κατανάλωση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, η μέση τιμή της κιλοβατώρας που αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο οι πάροχοι ρεύματος θα κυμανθεί πέριξ των 0,6 ευρώ ή κατά τι υψηλότερα. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα δεδομένα του Σεπτεμβρίου, λόγω και της αποκλιμάκωσης που έχει καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες στην τιμή του φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι μεσοσταθμικά τον προηγούμενο μήνα η ονομαστική τιμή της κιλοβατώρας είχε διαμορφωθεί πέριξ των 0,75 ευρώ, άρα η αγορά αναμένει μείωση της τάξης του 15% με 20% σε μηνιαία βάση. Και αυτό, χωρίς να συνυπολογίζεται η κρατική επιδότηση, η οποία κάλυπτε τουλάχιστον μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης των τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.

Καταλύτης για την πτώση είναι το γεγονός ότι η τιμή του φυσικού αερίου βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιουλίου, καθώς τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνουν τον αγώνα τους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με την έναρξη της περιόδου θέρμανσης να απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες. Εντούτοις, και παρά την υποχώρηση των τελευταίων εβδομάδων, οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι πάνω από επτά φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο για αυτή την εποχή του έτους.

Έτσι, με βάση και τον τρόπο που υπολογίζεται το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται τουλάχιστον ένα κομμάτι της πτώσης να μετακυληθεί στην ονομαστική τιμή των παρόχων.

Έρχεται κλιμακωτή επιδότηση

Την ίδια στιγμή όμως, αλλαγές αναμένονται και στον τρόπο υπολογισμού της κρατικής επιδότησης στα τιμολόγια ρεύματος. Συγκεκριμένα, πλέον θα δίνεται κλιμακωτή επιδότηση στα νοικοκυριά ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης, ενώ ταυτόχρονα θα θεσμοθετηθούν συγκεκριμένα κλιμάκια αλλά και μπόνους για εκείνους που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους σε σχέση με πέρυσι.

Αναλυτικά, και με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν κατηγορίες χρέωσης και συγκεκριμένα έως 500 κιλοβατώρες το μήνα, από 500 έως 1.000 και άνω των 1.000. Όσοι βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία θα απολαμβάνουν το σύνολο της επιδότησης, ενώ όσο αυξάνει η κατανάλωση, το ποσό που θα καταβάλει το κράτος θα μειώνεται. Αντίστοιχα, για εκείνους που θα μειώνουν την κατανάλωσή τους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα θα προβλέπεται επιπλέον επιδότηση ώστε να έχουν κίνητρο.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικός στόχος είναι να μειωθεί το συνολικό κονδύλιο του προϋπολογισμού που κατευθύνεται προς την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Και αυτό γιατί αφενός οι χρεώσεις των παραγωγών θα είναι μικρότερες αυτό το μήνα και αφετέρου γιατί θα υπάρξουν κίνητρα μείωσης της κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ειδικά για τις μικρότερες καταναλώσεις, στόχος είναι το τελικό κόστος για τον καταναλωτή να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 0,15 λεπτών ανά κιλοβατώρα, σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις ονομαστικές τιμές των παρόχων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ