ΧΡΗΜΑ

Αγορά κατοικίας έως 150.000 ευρώ από ζευγάρια – Ο «χάρτης» των διαθέσιμων ακινήτων στην Αττική

Αγορά κατοικίας έως 150.000 ευρώ από ζευγάρια – Ο «χάρτης» των διαθέσιμων ακινήτων στην Αττική
Η διαθεσιμότητα ακινήτων έως 150.000 ευρώ κατάλληλων για ζευγάρια στις περιοχές της Αττικής. ΑΠΕ ΜΠΕ

Στις περιοχές των Βορείων, Νοτίων και Ανατολικών προαστίων της Αττικής, τα ζευγάρια που θα ενδιαφερθούν για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που απευθύνεται σε νέους έως 39 ετών, θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν το κατάλληλο σπίτι. Συγκριτικά καλύτερη είναι η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, τα Δυτικά προάστια και τον Πειραιά, ωστόσο και εκεί η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates και βάσει των αγγελιών σε ιστοσελίδες, για ακίνητα από 75 τμ έως 120 τμ, με δυο τουλάχιστον υπνοδωμάτια, άνω του 1ου ορόφου, με έτος κατασκευής έως το 2007, κατάλληλα δηλαδή για την κατοικία ενός νέου ζευγαριού.

«Όσες περιοχές διαθέτουν ακίνητα σύμφωνα με τις άνωθεν προδιαγραφές, στην πλειονότητά τους, πρόκειται για κατασκευής έως το 1980, δηλαδή ακίνητα τουλάχιστον 42 ετών. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάλογα με τη συμμετοχή των δικαιούχων τη στιγμή που το πρόγραμμα θα «ανοίξει», θα καταγραφεί αύξηση της ζήτησης στις περιοχές που διαθέτουν τέτοιου είδους ακίνητα και ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Αναλυτικά πώς διαμορφώνεται ο «χάρτης» με τα διαθέσιμα ακίνητα που πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές στις περιοχές της Αττικής.

Βόρεια, Νότια και Ανατολικά Προάστια

Στα Βόρεια Προάστια μόλις το 1,2% των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων 75 τμ - 120 τμ άνω του 1ου ορόφου με έτος κατασκευής έως το 2007, έχουν ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000 ευρώ, στα Νότια Προάστια το 5,03% και στα Ανατολικά Προάστια το 13,7%.

Κέντρο της Αθήνας

Μόλις τρεις στις δέκα κατοικίες (36,6%) με τις παραπάνω προδιαγραφές διατίθενται προς πώληση στο κέντρο της Αθήνας με ζητούμενη τιμή έως 150.000 ευρώ. Το 90,8% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980 ενώ το 67,22% είναι επιφάνειας από 75 τμ έως 95 τμ.

Οι περιοχές του κέντρου με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα είναι η Κυψέλη, τα Πατήσια, ο Άγιος Παντελεήμονας, η Πλατεία Αμερικής, η Πλατεία Αττικής, ο Άγιος Ελευθέριος και ο Κολωνός. Στις παραπάνω περιοχές, μεγάλο μέρος των διαθέσιμων ακινήτων που είναι ολικώς ανακαινισμένα διατίθενται σε τιμές που αγγίζουν τις 2.000€ /τ.μ., ενώ υπάρχουν και λίγες επιλογές νεότερων ηλικιακά ακινήτων κατασκευής μετά το 2000, σε περιοχές όπως τα Σεπόλια.

Περιοχές του κέντρου όπως Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Γουδή, Μετς και Ιλίσια, καταγράφουν σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα.

Δυτικά Προάστια

Αντίστοιχη με το κέντρο της Αθήνας είναι η διαθεσιμότητα στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων. Παράλληλα το 80,6% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1990, εκ των οποίων το 55% είναι κατασκευής έως το 1980 ενώ το 67,7% είναι επιφάνειας από 75 τμ έως 95 τμ.

Πειραιάς

Λιγότερες από τρεις στις δέκα κατοικίες (28,5%), με τις παραπάνω προδιαγραφές διατίθενται προς πώληση με ζητούμενη τιμή έως 150.000 ευρώ στον Πειραιά. Το 70,9% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980 ενώ το 74,5% είναι επιφάνειας από 75 τμ έως 95 τμ.

Ο περιοχές του Πειραιά με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα είναι τα Καμίνια – Παλαιά Κοκκινιά με 87,1% και τα Ταμπούρια –Αγία Σοφία (69,6%). Μικρή διαθεσιμότητα καταγράφεται στις περιοχές Νέο Φάληρο, Καλλίπολη – Φρεαττύδα, Καστέλλα – Πασαλιμάνι και στο κέντρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ