ΧΡΗΜΑ

Οι τρεις κλίμακες επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα - Στα 90 ευρώ η ενίσχυση για το φυσικό αέριο

Οι τρεις κλίμακες επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα - Στα 90 ευρώ η ενίσχυση για το φυσικό αέριο
Οι ανακοινώσεις για το ύψος των επιδοτήσεων ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME

Κλιμακωτή επιδότηση ρεύματος ανάλογα με την κατανάλωση, ανακοινώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο των κρατικών παρεμβάσεων για τον μήνα Οκτώβριο, ενώ παράλληλα το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένα κλιμάκια αλλά και μπόνους για εκείνους που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους σε σχέση με πέρυσι.

Σημειώνεται πως το νέο μοντέλο στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας ορίζεται σε κλιμακωτές επιδοτήσεις, ώστε να πριμοδοτηθεί η εξοικονόμηση και τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μέτρα για τον περιορισμό της ακρίβειας στην ενέργεια, «όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για τον χειμώνα που έρχεται», δήλωσε.

«Μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα προνόησε κι από την πρώτη στιγμή έχει πάρει μέτρα» είπε και πρόσθεσε «Δημιουργήσαμε τον μόνιμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής και που έχει ήδη αποδώσει σε μόλις 2,5 μήνες, πάνω από 2 δισ. ευρώ».

Η στήριξη των νοικοκυριών, η ενεργειακή επάρκεια και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι οι τρεις στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση.

«Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες, τον Οκτώβριο ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό» τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.

Όπως δήλωσε ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τρία διαφορετικά κλιμάκια ανάλογα με την κατανάλωση και αντίστοιχα τρεις διαφορετικές επιδοτήσεις. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Πρώτη κλίμακα

Στην πρώτη κλίμακα τοποθετούνται οι χαμηλότερες καταναλώσεις, δηλαδή αυτές που φτάνουν έως περίπου 500ΚWh/μήνα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ σε αυτήν την κατηγορία ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών τα οποία και θα απολαμβάνουν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις.

Τον Οκτώβριο ο μηχανισμός θα καλύψει το 90% των ανατιμήσεων για τα νοικοκυριά, με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Δεύτερη κλίμακα

Στην δεύτερη κλίμακα τοποθετούνται οι μηνιαίες καταναλώσεις από 501 έως 1000 ΚWh/μήνα.

Σε αυτή την περίπτωση απορροφάται το 80% της αύξησης και τα νοικοκυριά επιδοτούνται με 386 ευρώ την μεγαβατώρα.

Τρίτη κλίμακα

Η τρίτη κλίμακα αφορά όσους καταναλώνουν πάνω από 1.001 ΚWh/μήνα, δηλαδή το 2% των νοικοκυριών. Γι' αυτή την κατηγορία απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Και σε αυτή την κλίμακα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Στο σύνολο των καταναλωτών, αν μειώσει ένα νοικοκυριό 5% την κατανάλωσή του, η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ την κιλοβατώρα.

Ενώ για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο θα γίνει απορρόφηση 100% αύξησης και θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Εμπορικά Τιμολόγια

Μπόνους εξοικονόμησης θα υπάρχει και για τις επιχειρήσεις. Ακολουθώντας την εισήγηση της Κομισιόν για «υποχρεωτική» εξοικονόμηση ενέργειας στους λογαριασμούς ρεύματος.

Συγκεκριμένα:

  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης.
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους όσοι ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Φυσικό αέριο

Περίπου 700.000 νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Η επιδότηση για αυτούς θα συνεχίσει να είναι οριζόντια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς μπόνους.

  • Για τα οικιακά τιμολόγια θα ανέρθει σε 90 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα.
  • Για τις επιχειρήσεις η επιδότηση θα ανέλθει σε 40 ευρώ αν θερμική κιλοβατώρα.

Σημειώνεται ότι η επιδότηση θα είναι μεν υψηλότερη από ό,τι ίσχυσε στις αρχές του έτους, όμως θα είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτήν που θα απολαμβάνουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Νέο ειδικό τέλος

Επίσης, ανακοινώθηκε πως θεσπίζεται ειδικό τέλος για ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν το αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:

α) Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου

β) Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο

γ) Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές

Ο κυβερνητικός στόχος είναι να μειωθεί το συνολικό κονδύλιο του προϋπολογισμού που κατευθύνεται προς την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Και αυτό γιατί αφενός οι χρεώσεις των παραγωγών θα είναι μικρότερες αυτό το μήνα και αφετέρου γιατί θα υπάρξουν κίνητρα μείωσης της κατανάλωσης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ειδικά για τις μικρότερες καταναλώσεις, στόχος είναι το τελικό κόστος για τον καταναλωτή να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 0,15 λεπτών ανά κιλοβατώρα, σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις ονομαστικές τιμές των παρόχων.

Υπενθυμίζεται πως χαμηλότερα σε σχέση με το Σεπτέμβριο είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης από τους προμηθευτές ρεύματος για τον Οκτώβριο.

Ενδεικτικά τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από προμηθευτές:

  • ΔΕΗ 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 60,7 λεπτά για τις επόμενες και 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο.
  • Ήρων Protect 62 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Elpedison 59,05-63,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας.
  • Volterra 68,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα
  • Ελίν 59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Αναμένονται οι ανακοινώσεις από το σύνολο των προμηθευτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ