ΧΡΗΜΑ

North Evia - Samos Pass: Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για το νέο voucher διακοπών

North Evia - Samos Pass: Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα για το νέο voucher διακοπών
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ψηφιακή πλατφόρμα vouchers.gov.gr μέχρι και τις 10/10 ΙΝΤΙΜΕ / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Voucher 300 ευρώ για διακοπές το φθινόπωρο σε Βόρεια Εύβοια και Σάμο προβλέπει η τέταρτη φάση του προγράμματος  και αποσκοπεί στην οικονομική στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας στις πληγείσες περιοχές.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπουν στην ψηφιακή πλατφόρμα vouchers.gov.gr (κλικ εδώ) και να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά μέχρι και τις 10/10. Όπως σημειώνεται στη σχετική ενημέρωση, αυτή είναι η ημερομηνία λήξης που ισχύει, εφόσον δεν έχει εξαντληθεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός της 4ης Φάσης Οκτωβρίου, όμως αξίζει να θυμίσουμε πως στις προηγούμενες φάσεις του προγράμματος, ο προϋπολογισμός εξαντλήθηκε εντός του πρώτου 24ώρου.

Σε κάθε περίπτωση, η άυλη ψηφιακή κάρτα της 4ης Φάσης (Οκτωβρίου), η οποία αφορά σε 2.679 κάρτες των 150 ευρώ για την Βόρεια Εύβοια και 1.169 κάρτες των 300 ευρώ για την Σάμο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου αυτής της χρονιάς, αφήνοντας περιθώριο περίπου ενός μήνα στους δικαιούχους να εξαργυρώσουν τις επιταγές τους για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών.

Ειδικότερα:

  • Για τη Βόρεια Εύβοια πρόκειται να εκδοθούν 2.679 κάρτες των 150 ευρώ.

Οι 2.000 κάρτες προβλέπονταν για την 4η φάση από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και οι 679 παραμένουν από αδιάθετο υπόλοιπο της δεύτερης φάσης.

  • Για τη Σάμο πρόκειται να εκδοθούν 1.170 κάρτες των 300 ευρώ.

Οι 1.000 κάρτες προβλέπονταν για την 4η φάση από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και οι 170 είναι από αδιάθετο υπόλοιπο της δεύτερης φάσης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, κατά τις τρεις πρώτες φάσεις του North Evia – Samos Pass έχουν διατεθεί αθροιστικά περισσότερα από 4,06 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα:

• για τη Βόρεια Εύβοια έχουν αποθηκευτεί 17.348 κάρτες στα ψηφιακά πορτοφόλια των δικαιούχων και 14.408 έχουν χρεωθεί τουλάχιστον μία συναλλαγή
• για τη Σάμο έχουν προστεθεί 8.954 κάρτες στα ψηφιακά πορτοφόλια των δικαιούχων και 7.939 εξ αυτών έχουν χρεωθεί τουλάχιστον μία συναλλαγή.

Ποιοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή

To North Evia – Samos Pass δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια και, ως εκ τούτου, αίτηση για το North Evia – Samos Pass έχουν δικαίωμα να υποβάλουν όσοι πολίτες:

• είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση του φορολογικού έτους 2020 και

• δεν είναι δικαιούχοι - ωφελούμενοι στο πλαίσιο: του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022, του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού της Δ.Υ.Π.Α. 2022 και της δράσης «Τουρισμός για όλους» του Υπουργείου Τουρισμού ή συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Διευκρινίζεται ότι για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μέχρι και το φορολογικό έτος 2020, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας ή ένας εκ των δύο, σε περίπτωση χωριστής δήλωσης.

Το North Evia – Samos Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά είτε από τον ίδιο τον δικαιούχο για την κάλυψη δαπανών τοπικής μεταφοράς, εστίασης ή διαμονής του, είτε από όσους ορίζονται ως «ωφελούμενοί» του, δηλαδή:

• τα ενήλικα τέκνα του που δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020 ή

• ο/η σύζυγος του δικαιούχου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με αυτόν.

Πώς θα κάνετε την αίτηση

H λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς για την υποβολή της αίτησης κάθε πολίτης χρειάζεται μόνο τους κωδικούς του στο Taxisnet και την επιβεβαίωση ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου και μιας διεύθυνσης e-mail.

Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Αναλυτικά:

Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο Taxisnet. Αμέσως μετά, καταχωρίζει τα στοιχεία επικοινωνίας του, δηλαδή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου, τα οποία στη συνέχεια πιστοποιεί μέσω υπερσυνδέσμου και κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password) αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, δηλώνει τον προορισμό της επιλογής του μεταξύ Σάμου και Βόρειας Εύβοιας. Κατόπιν δηλώνει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου στο οποίο θα ενεργοποιηθεί, εφόσον εγκριθεί, η άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα.

Τέλος, ο πολίτης δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν υπάγεται σε κάποια από τις εξαιρέσεις της δράσης και επιλέγει «Υποβολή», ολοκληρώνοντας τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης. Η διαδικασία μπορεί να διεκπεραιωθεί και μέσω ΚΕΠ.

Η αξιολόγηση της αίτησης και η έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας θα διαρκεί μέχρι και τρεις εργάσιμες ημέρες.

Μετά την έγκριση και έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας.

Διευκρινίζεται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα στον τόπο της κατοικίας τους. Έτσι, οι μόνιμοι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το North Evia – Samos Pass δηλώνοντας ως προορισμό μόνο τη Σάμο και το αντίστροφο.

Επιπλέον, για την αποθήκευση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας απαιτείται κατάλληλο smartphone που υποστηρίζει τεχνολογία NFC – ανέπαφων συναλλαγών. Και τέλος, σε περίπτωση εγκεκριμένης αίτησης δεν επιτρέπεται η ανάκληση ή η υποβολή δεύτερης αίτησης.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ, και μέσω αυτής περίπου 32.000 δικαιούχοι θα μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα ως κίνητρο για να επισκεφτούν τις δύο περιοχές, τονώνοντας τον τοπικό τουρισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ