ΧΡΗΜΑ

Μέτρα στήριξης 4,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2023

Μέτρα στήριξης 4,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2023
Η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και η διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ είναι τα μέτρα που κοστίζουν περισσότερο στον προϋπολογισμό INTIME

Μέτρα ελάφρυνσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, που οδηγούν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους φορολογούμενους, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται και έξτρα ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ανεβάζοντας τις παρεμβάσεις στα 4,5 δισ. ευρώ. 

Η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και η διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ είναι τα μέτρα που κοστίζουν περισσότερο στον προϋπολογισμό.

Η καλή πορεία των εσόδων και το επόμενο έτος και τα υψηλότερα ποσά φόρου που θα καταβάλλουν τα νομικά πρόσωπα λόγω της ανάπτυξης του 2022, επιτρέπουν τις ανωτέρω παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, από το νέο έτος προβλέπεται:

• Η μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του Δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα, που οδηγεί στην αύξηση του πραγματικού εισοδήματος (δημοσιονομικό κόστος 1,24 δισ.).

• Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο (συνολικό δημοσιονομικό κόστος 246 εκατ.) καθώς και η αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές (δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ.).

• Η διατήρηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (δημοσιονομικό κόστος 871 εκατ.).

Πέραν των ανωτέρω ο προϋπολογισμός προβλέπει και κονδύλι ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης. Από το ποσό αυτό τα 700 εκατ. προορίζονται για την επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα για τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Οπως προκύπτει από το προσχέδιο, οι φόροι το επόμενο έτος θα αυξηθούν κατά 1,58 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, θα φθάσουν τα 56,19 δισ. από 54,6 δισ. φέτος. Τα επιπλέον έσοδα σε σύγκριση με φέτος θα προκύψουν από τους έμμεσους φόρους και τον φόρο εισοδήματος, κυρίως των νομικών προσώπων. Ειδικότερα:

• Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών (έμμεσοι φόροι) προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 32,138 δισ., αυξημένοι κατά 668 εκατ. έναντι του 2022, εκ των οποίων τα 563 εκατ. θα προέλθουν από αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ.

• Ο φόρος εισοδήματος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο ποσό των 17,240 δισ., αυξημένος κατά 682 εκατ. έναντι του 2022. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στα προβλεπόμενα έσοδα του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ο οποίος αναμένεται να ανέλθει σε 4,714 δισ., αυξημένος κατά 595 εκατ. έναντι του 2022, ενώ ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται στο ποσό των 11,180 δισ. και είναι αυξημένος κατά 42 εκατ. έναντι του 2022, παρά τη μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους, στους δημοσίους υπαλλήλους και στον ιδιωτικό τομέα.

• Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 2022, στα 2,38 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ