ΧΡΗΜΑ

EISPRAXIS: Έρχονται οι αυτόματες κατασχέσεις – Το νέο «όπλο» της εφορίας

EISPRAXIS: Έρχονται οι αυτόματες κατασχέσεις – Το νέο «όπλο» της εφορίας
Η αυτοματοποιημένη ενεργοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου για τη δέσμευση και την κατάσχεση ποσού οφειλής του «Eispraxis» βάζει στο στόχαστρο 4,2 εκατομμύρια οφειλέτες Pixabay

Από τα μέσα Οκτωβρίου 1.100 υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσουν το κυνήγι της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με το «EISPRAXIS», ένα από τα «υπέρ όπλα» της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Η αυτοματοποιημένη ενεργοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση ποσού οφειλής του «Eispraxis» βάζει στο στόχαστρο τους 4,2 εκατομμύρια οφειλέτες, τα χρέη των οποίων ξεπερνούν τα 112 δισ. ευρώ.

Το ηλεκτρονικό σύστημα που έχει ανακοινωθεί από τον χειμώνα του 2021, ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά ήδη από τον Σεπτέμβριο σε ορισμένες περιοχές και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να καταστεί πλήρως λειτουργικό μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των ελεγκτών και βοηθών ελεγκτών από την ΑΑΔΕ.

Πώς λειτουργεί

Το νέο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis θα ελέγχει το οικονομικό προφίλ κάθε οφειλέτη και θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών και την άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί στοιχεία για κάθε οφειλέτη από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ), ακόμη όμως και από τις φορολογικές διοικήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σημειώνεται πως για κάθε οφειλή θα υπάρχει ξεχωριστός ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και παράλληλα, θα εποπτεύονται όλοι όσοι εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής, όπως συνυπόχρεοι, εγγυητές και νόμιμοι εκπρόσωποι.

Ο οφειλέτης θα ειδοποιείται με ηλεκτρονικά μηνύματα για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας αυτοματοποιημένα κάθε φορά που λήγει κάποια προθεσμία πληρωμής φόρου και εάν δεν υπάρξει κάποια κίνηση από τον υπόχρεο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε το σύστημα θα ενεργοποιεί τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, ώστε το Δημόσιο να μη χάνει καθόλου χρόνο στη διεκδίκηση των οφειλών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ