ΧΡΗΜΑ

Αυξήσεις φωτιά στα τρόφιμα – Σε γαλακτοκομικά, ψωμί και κρέατα οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Αυξήσεις φωτιά στα τρόφιμα – Σε γαλακτοκομικά, ψωμί και κρέατα οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Mε αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε πλήθος προϊόντων διατροφής πιέζοντας ασφυκτικά το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

Ο πληθωρισμός για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε στο 12% ενώ συγκεκριμένα στην κατηγορία «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» η αύξηση σε έναν χρόνο ανήλθε στο 13,5%

Ανάμεσα στα τρόφιμα που καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ήταν κατηγορίες στις οποίες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία οι τιμές πήραν την «ανηφόρα» εξαιτίας διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως σε σιτηρά και έλαια.

Συγκεκριμένα σε ψωμί και δημητριακά η αύξηση σε ετήσια βάση ανήλθε στο 18,4% και στην κατηγορία έλαια και λίπη στο 17%.

Η μεγαλύτερη αύξηση ωστόσο καταγράφηκε στην κατηγορία «γαλακτοκομικά και αυγά» με άνοδο 22,3%. Όπως σημειώνουν μάλιστα, στο CNN Greece στελέχη του κλάδου των γαλακτοκομικών, οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα εξαιτίας της μειωμένης φέτος παραγωγής γάλακτος καθώς οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών έχει ως αποτέλεσμα πολλά ζώα να υποσιτίζονται και άλλα να οδηγούνται σε σφαγή.

Ανατιμήσεις της τάξεως 17,6% εμφανίζει και η κατηγορία των κρεάτων, συνέπεια και αυτή της αυξημένης τιμής των ζωοτροφών και του ενεργειακού κόστους. Αυξήσεις άλλωστε καταγράφονται ακόμη και στην τιμή του πιο φθηνού κρέατος, του κοτόπουλου οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου επίσης θα συνεχιστούν.

Ανάμεσα στις αυξήσεις που ξεχωρίζουν είναι και σε καφέ, κακάο και τσάι με 14,3%, σε λαχανικά 8,7%, σε ψάρια 4,2%, αλκοολούχα ποτά 4,7% και λοιπά τρόφιμα 12,6%.

Νέες ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ και το «καλάθι» των 50 προϊόντων

Την ίδια στιγμή οι τιμοκατάλογοι των προμηθευτών που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ προμηνύουν νέες αυξήσεις σε τρόφιμα το επόμενο διάστημα σε τυροκομικά, έλαια, αναψυκτικά και κρέατα.

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το νέο εργαλείο στη «μάχη» κατά της ακρίβειας, το «καλάθι» με τα 50 προϊόντα που θα ορίσει κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ ξεχωριστά.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον ΑΝΤ1, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να προσδιορίζει τα είδη που θα περιλαμβάνονται στο «καλάθι της νοικοκυράς» με τα 50 προϊόντα, και θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας.

Συμπλήρωσε επίσης ότι και για τα 50 προϊόντα θα είναι καθημερινά αναρτημένες οι τιμές τους στα σούπερ μάρκετ και θα φέρουν ειδική σήμανση ενώ ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται και από την εφαρμογή e-καταναλωτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ