ΧΡΗΜΑ

Δημοσκόπηση MRB- Ακρίβεια: Μη αποτελεσματική η πολιτική της κυβέρνησης για το 80,1% των πολιτών

Δημοσκόπηση MRB- Ακρίβεια: Μη αποτελεσματική η πολιτική της κυβέρνησης για το 80,1% των πολιτών
Eurokinissi

Αύξηση 7,6% κατέγραψε μέσα σε έξι μήνες ο αριθμός των νοικοκυριών που δεν τα βγάζει πέρα λόγω της ακρίβειας, όπως προκύπτει από τη νέα μεγάλη δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για το Newsbomb.gr. Σύμφωνα με την έρευνα, το 80,1% των ερωτηθέντων  θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει  το θέμα της ακρίβειάς αποτελεσματικά και το 47,9% πιστεύει πως η κυβέρνηση έλαβε λιγότερα μέτρα από αυτά της επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας.

Ως προς το κύμα αυξήσεων των τιμών των προϊόντων, των υπηρεσιών και της ενέργειας οι ερωτηθέντες στην έρευνα της MRB ανάφεραν σε ποσοστό 36,7% πως έχουν επηρεαστεί πολύ από την αύξηση των τιμών έτσι ώστε να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ το 28,2% απάντησε πως έχει επηρεαστεί πάρα πολύ από την αύξηση των τιμών έτσι ώστε να μην μπορεί καθόλου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Έτσι, το 64,9% του συνόλου των ερωτηθέντων απαντά πως δεν τα βγάζει πέρα, σε αντίθεση με το 34,6% που υποστηρίζει πως τα καταφέρνει. Να σημειωθεί πως προ εξαμήνου, οι πολίτες που είχαν απαντήσει πως δεν τα βγάζουν πέρα αντιστοιχούσαν στο 60,3% του συνόλου, ενώ εκείνοι που υποστήριζαν πως τα βγάζουν πέρα ήταν στο 38,2%.

Να σημειωθεί πως βάσει της δημοσκόπησης το 33,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως έχουν επηρεαστεί αρκετά από την αύξηση των τιμών αλλά εξακολουθούν να τα βγάζουν πέρα. Εξ αυτών, το 43,1% είναι ψηφοφόροι της ΝΔ και το 24,9% ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς τους ερωτηθέντες που ανάφεραν πως έχουν επηρεαστεί πολύ από την αύξηση των τιμών έτσι ώστε να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, το 36,5% είναι άνδρες και το 37% είναι γυναίκες, κάτι που δείχνει πως άπαντες επηρεάζονται από τις τρέχουσες συνθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την έρευνα το 79,2% των ερωτηθέντων θεωρεί πως έχουμε ξεπεράσει το επίπεδο της ακρίβειας και έχουμε πλέον σοβαρά φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας. Προ εξαμήνου το ποσοστό αυτό ήταν στο 75,9%.

Το 80,1% των ερωτηθέντων ρίχνει «κόκκινη κάρτα» στην κυβέρνηση, κρίνοντας πως δεν αντιμετωπίζει το θέμα της ακρίβειάς αποτελεσματικά. Μόλις, το 17,6% των ερωτηθέντων θεωρεί πως υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ακόμη και στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει απογοήτευση, καθώς το 60,6% αποδοκιμάζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Μάλιστα, το 47,9% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κυβέρνηση έλαβε λιγότερα μέτρα από αυτά της επιτρέπει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει πάντως να τονισθεί, πως το αντίστοιχο ποσοστό που πρέσβευε αυτή την άποψη ήταν προ εξαμήνου στο 54,7%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ